Tillväxt Motala AB nyhetsbrev. Vecka 26, 2020

Jag har två hundar, Bosse och Happy. De har verkligen uppskattat mitt beteende de senaste månaderna. De många och långa promenaderna och att vila vid mina fötter när jag har haft något av mina många digitala möten. Själv har jag besviket kunnat konstatera att min klädstil har börjat förfalla. Corona-klädsel har det skämtsamt kommit att kallas. Finklädd upptill och mjukisklädd nedtill, allt anpassat efter Zoom- och Teamsmöten. Jag håller social distans och oroar mig för nära och kära i riskgrupp, känner mig lätt uttråkad då jag inte kan föreläsa och jag har fått nariga händer till följd av allt handtvättande. Det är många beteenden som jag har förändrat den senaste tiden som en följd av Corona-pandemin.
 
Jag arbetar som kulturantropolog till vardags och jag studerar just våra mänskliga beteenden. Framför allt vilka trender som leder till att vi ändrar våra beteenden. I många år har jag kartlagt hur digitalisering och AI påverkar oss. Det har gjort att jag i media har fått smeknamnet ”Robot-Anna”.  Men mitt smeknamn till trots så studerar jag alltså de mänskliga aspekterna av digitaliseringen.
 
I kristid sker beteendeförändringar snabbt. Det första som händer är ofta ogenomtänkta handlingar. Det på grund av att den lilla delen i vår hjärna, med det vackra namnet Amygdala, tar över rodret. Den primitiva delen gör att vi i ett första skede agerar av rädsla, kanske hoardar vi toalettpapper, eller blir misstänksamma mot människor som är olika oss. Men i nästa skede händer det som är så fantastiskt med mänskligheten. Vi tar till vår kreativitet och agerar extra empatiskt mot dem som är oss nära! Just nu över hela världen kan vi följa en enorm innovationskraft. Hur unga och friska i nystartade sociala media-forum erbjuder personer i riskgrupp hjälp att handla mat, eller gå på apoteket. Hur företag och lärosäten arbetar fram AI verktyg för smittspårning. Vi ser hur underhållningsindustrin ställer om till digitala mötesformer, drönare som levererar matvaror, hur företag hjälper till att 3D-printa visir, eller uppsagd personal från reseindustrin som fortbildas för att kunna hjälpa till inom hälso- och sjukvården. Och de lösningarna är bara en liten bråkdel av all kreativitet som vi kan följa här och nu.
 
Jag tror så starkt på att innovation och samverkan är de viktigaste faktorerna för att hjälpa oss ur den kris vi upplever nu och för att uppnå FNs 17 globala mål. Jag arbetar just nu i ett forskningsprojekt som kartlägger innovationsprocesserna i några av världens mest framgångsrika projekt för hållbar samhällsutveckling. Och som jag ser fram emot att få dela med mig av insikterna från den studien och av trender som påverkar vår framtid under WeMeet Motala i september. För i det negativa vi upplever nu, föds det kreativitet som driver oss till positiva beteendeförändringar i framtiden.

 
Anna Frankzén Starrin, kulturantropolog samt föreläsare på WeMeetMotala

Motalagalan 2020 ställs in

TILLVÄXT MOTALA

Mot bakgrund av rådande pandemi har vi nu fattat beslutet att ställa in Motalagalan 2020. Ett mycket tungt men ansvarsfullt beslut. Eftersom framtiden är ytterst oviss och arrangemanget kräver tid och resurser för alla inblandade kan vi bara utgå från de rekommendationer som gäller just nu. Vi ser inte heller någon möjlighet att genomföra Motalagalan i digital form, då den bygger på glädjen att få vara tillsammans.
Av samma anledning ställer vi även in Östergötlands Byggbranschdag.
Ett betydligt mer glädjande besked är att vi väljer att genomföra WeMeet Motala med ett fåtal gäster i publiken men förhoppningsvis många digitala deltagare. Den perfekta kick-offen i pandemitider.
Tillsammans med ÖstMedia kommer vi att arrangera och livesända Sjöstadsmorgon med politikerutfrågning den 25 september, dock utan publik på plats.

 

Börslycke gård - en himmelsk upplevelse

NÄRINGSLIV BORENSBERG

I Borensbergs gamla turistbyrå huserar numera Börslycke gård, ett bolag som startade som ett litet familjeföretag och nu har blivit vida känt i delikatesskretsar. I begynnelsen startades Börslycke gård av Agnes Johansson som tillsammans med sina mamma drev en liten gårdsbutik i Godegård. 2015 öppnade Agnes konditori i Borensberg och ett par år senare bytte Börslycke gård ägare då entreprenören Jesper Linde förvärvade bolaget. Sedan ett par år är det Amanda Rolf som styr, hon tillträdde som vd 2018 efter flera år i verksamheten som konditor.
Börslycke gård är så mycket mer än en ”godisbutik”, det här är ett företag med själ. Grundaren Agnes präglar fortfarande bolaget med sitt signum produkter utan tillsatser. Amanda förvaltar och utvecklar, hon är noga med att bibehålla det genuina och betonar vikten av smakkombinationer. 

Girlpower bakom Motalas senaste etablering

NYETABLERING MOTALA

The Madison Square Garden GlassBaren är det exotiska namnet på Motalas senaste etablering. 
Har man en entreprenör som älskar att arbeta och hitta på nya projekt till mor så får man förstås hjälpa till där det behövs vare sig man vill eller inte. Det vet systrarna Saga, Ronja och Ebba, döttrar till Caroline Brändfeldt som tillsammans med Claudius Utay bildar kvintetten bakom det nya spännande konceptet.
En exotisk känsla infinner sig när man kliver in i glassbaren, här serveras inte bara smarrig glass utan även nyttiga Smoothie-IceCream Coconut Bowls, som ser ut som små konstverk i sina kokosnötskal. En annan lokal kändis finns representerad, Brenda Hilding från Min söta värld, Brendas produkter står fint exponerade i en liten kyldisk. Caroline påpekar hur viktigt det är med samarbete.

Succé för Sjöstadskortet

LOKALT DIGITALT PRESENTKORT

Det lokala digitala presentkortet har tagits emot med öppna armar. Motalas företag har tillsammans gett bort över 4 000 presentkort till sina anställda som gynnar det lokal näringslivet med drygt 2,2 miljoner kronor. Anslutna företag, dvs där du som mottagare kan lösa in ditt presentkort är nu upp i över 30 lokala butiker, restauranger och caféer.

Öppettider i sommar!

TILLVÄXT MOTALA

Efter denna extraordinära vår vill vi på Tillväxt Motala passa på att önska er en riktigt trevlig sommar!

Vecka 29-31 har vårt kontor semesterstängt, övriga veckor är vi lite mindre bemannade än vanligt så ring oss gärna innan ditt besök.

Besöksservice, som i sommar huserar i Folkets hus foajé, har öppet alla dagar kl. 10-18.
Ta hand om er och njut av vår fantastiska sommarstad!

Motala uppmärksammas i National Geographic

KULTUR MOTALA

I sommar kan du möta kommunens absolut äldsta invånare på Charlottenborgs slott. Det är ett 7 700 år gammalt kranium som rekonstruerats av skulptören Oscar Nilsson. Resultatet är en 50-årig man med stadig blick, mörkt skägg och kläder av vildsvinspäls.
Vid de stora utgrävningarna vid Kanaljorden intill Göta kanal i Motala hittades nästan 8 000 år gamla människokranier. Nu väcker rekonstruktionen av den gamle mannen internationell uppmärksamhet via tidskriften National Geographic.

Läs mer

Inspiration och energi inför hösten

TILLVÄXT MOTALA / EVENT

Vi har samlat Sveriges vassaste och mest aktuella talare för en maxad dag i Östergötlands sjöstad. Allt för att du och ditt team ska kunna fylla på energidepåerna och få ny inspiration inför hösten.

Vad sägs om Anna Frankzén Starrins insikter om automatisering och digitalisering? Eller Bob Hansson om konsten att ta hand om varandra på jobbet? Ja, och så förstås Anders Borg, som kommer prata utmaningar och möjligheter för tillväxt. För vad krävs för att en region ska växa, egentligen?

Detta ebrev har sänts till info@tillvaxtmotala.se  | Avregistrera
 © Tillväxt Motala