Tillväxt Motala AB nyhetsbrev. Vecka 45, 2020

Lasse Samuelsson är en av initiativtagarna till Tillväxt Motala AB. Med ett brinnande intresse för näringslivsfrågor och med erfarenheter från ett liknande arbete på Gotland blev det naturligt att han klev in i arbetet vid återflytten till Motala 2010.

Dessförinnan hade företrädare för det lokala näringslivet gjort ett omfattande arbete för att bereda marken för ett utvidgat samarbete mellan näringslivet och kommunen.

- Jag kom att ingå i den gruppen och deltog i arbetet med att ta fram en modell för hur vi skulle vilja jobba med näringslivsutveckling. Ganska snart bildades Tillväxt Motala ekonomiska förening och Tillväxt Motala AB.

Kommunen lade ut näringslivsfrågorna för upphandling och Tillväxt Motala AB fick uppdraget. Lasse hade då blivit ordförande i bolaget tillika verksamhetsledare och tillsammans med styrelsen drogs verksamheten igång. Den viktigaste uppgiften var nu att hitta en VD till bolaget. Joakim Ljungqvist, som hade erfarenhet från liknande frågor i Linköping och som bodde i Motala, rekryterades. En mycket lyckad rekrytering då Joakim snabbt kom in i sin roll och utvecklade verksamheten. Lasse som fortsatte i styrelsen som ordförande till 2017 fick vara med om en fantastisk utveckling för Tillväxt Motala.  
På frågan vad fördelarna är med ett medlemsägt näringslivsbolag svarar Lasse:

-Att utveckla näringslivet genom växande och tillkommande företag är en fråga för alla i samhället, inte enbart kommunen. Företagen har naturligtvis stor nytta av tillväxt i den kommun man verkar och tillsammans med kommunen får man ett bredare engagemang för att arbeta med frågorna. Ingen kan naturligtvis frågor om utveckling av näringslivet bättre än företagarna själva. 
 
Han anser att Tillväxt Motala har flera viktiga uppgifter. Att det i första hand handlar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för företag att växa och utvecklas. Att se till att sätta Motala på kartan genom effektiv platsmarknadsföring och att erbjuda ett positivt företagsklimat. Om näringsliv och kommun kan fortsätta att arbeta tillsammans så kommer resultatet att bli fler arbetsplatser, besökare och boende.
 
-Vi har så otroligt bra förutsättningar. Det gäller att utnyttja dem. Etableringen av Lalandia kommer att bli ett lyft för Motala. Att Lalandia har valt att etablera sig i Motala är resultatet av ett synnerligen professionellt arbete av Tillväxt Motala tillsammans med Motala kommun. Eftersom Lalandia har en avgörande betydelse för Motalas framtid är det viktigt att man tillsammans fortsätter att jobba stenhårt för att bidra till etablerings förverkligande.
 

Motala berikas med fyra nya gaseller!

ÅRETS GASELLFÖRETAG

HLR Proffsen i Sverige AB, Skill Motala AB, Avoma AB och Ankarberg bygg AB utsågs i dagarna av Dagens Industri till Gasellföretag 2020. En fantastiskt utmärkelse som visar att man är ett av Sveriges mest snabbväxande företag. Stort grattis!

Drömmen om ett lekland även för vuxna

NÄRINGSLIV MOTALA

Klättring är en sport som kräver högt i tak och sådana lokaler växer inte på träd. Efter att ha letat i 1,5 år dök möjligheten upp att ta över Bill och Bulls lekland. En lokal full med stora rutschkanor där kortsidorna inte utnyttjas. När Jenny Berntsson och Joakim Bezeks tog över Bill och Bulls lekland i oktober förra året gick allt som på räls. Siffrorna pekade uppåt och framtidstron var på topp. Drömmen om att etablera en klättringsverksamhet i Motala var nära och efter ett besök hos banken i mars hade de ett ok på att börja bygga. En vecka senare slog Covid-19 till. 

Oktobers populäraste bild från Motala

PLATSMARKNADSFÖRING

Badväder eller inte, det beror på vem du frågar! Den bild som engagerade flest av våra följare under oktober månad på Instagramkontot motala_sjostad var denna tjusiga bild som nått ut till 6 400 personer. Bilden på badbryggan i Råssnäs är tagen av @elsk.ar
 
På Instagram delar vi bilder och fakta från Motala som ses av tiotusentals följare varje månad. Tagga dina bilder eller filmer med #motalasjostad så kan ditt inlägg bli en av de vi delar!

Nomineringen har öppnat

ÅRETS MOTALAFÖRETAG

Vem blir Årets Motalaföretag 2021? Stiftarna till utmärkelsen har nu startat upp arbetet och nomineringsförfarandet har öppnat. Utmärkelsen delas ut till det företag som genom egna insatser bäst befrämjat sitt eget såväl som andra företags utveckling och därmed även Motala kommuns utveckling. Årets Motalaföretag 2020 tilldelades Broddson AB. Du kan påverka vem det blir nästa år.

Läs mer

Nytt projekt ska stärka området längs Vättern

BESÖKSNÄRING

Östgötaskärgården och området längs sjön Vättern är två destinationer som upplevt stort tryck av besökare under en kort period under sommaren 2020 och även tidigare år. Dessa två områden anses ha stor potential att utvecklas hållbart och har därför valts ut som pilotdestinationer för projektet ”Hållbar omställning för ett konkurrenskraftigt Östergötland” som pågår fram till april 2023.

Läs mer

Tyck till om nya ÖP!

NYHETER MOTALA KOMMUN

Samrådet för Motalas nya översiktsplan pågår mellan 5 oktober och 4 december 2020. Under denna tid kan du ta del av översiktsplanen och lämna dina synpunkter.
Översiktsplanen, eller ÖP som den kallas, är en plan som beskriver hur kommunen på lång sikt vill använda mark och vatten för utveckling av bostäder, verksamheter, infrastruktur, natur och vatten.
ÖP handlar också om social hållbarhet och klimatanpassning. Det är viktigt att vi planerar för och skapar en kommun som erbjuder ett bra vardagsliv för alla som bor och verkar här och för dem som besöker oss. 

Detta ebrev har sänts till info@tillvaxtmotala.se  | Avregistrera
 © Tillväxt Motala