Tillväxt Motala AB nyhetsbrev. Vecka 51, 2020

Anders Wolving om Tillväxt Motala

Anders Wolving är platschef på Rasch, en av Sveriges ledande tillverkare och utvecklare av ventilationsprodukter. Bolaget har varit verksamt i Motala sedan 30-talet och har idag en toppmodern anläggning.

Anders har dessutom varit styrelseledamot både i Tillväxt Motala ekonomisk förening och för Tillväxt Motala AB. Tiden i styrelsen för Tillväxt Motala AB minns han som mycket spännande då bolaget var i en uppstart- och tillväxtfas.

-Vi i styrelsen fick vara med om att medverka till bolagets inriktning och verksamhet.

Fördelarna med ett medlemsägt näringslivsbolag anser han vara många.

-Det skapar en mycket bättre delaktighet och intresse från det lokala näringslivet som kan vara svårare att uppnå med andra former av näringslivsbolag.

På frågan om vad Tillväxt Motalas viktigaste uppgift är lyfter Anders flera saker han anser vara viktiga:

  • Motalas varumärke, främst som en plats att arbeta i, bostadsort och att besöka som turist.
  • Etablering av nya företag och verksamheter som kan komplettera det befintliga näringslivet.
  • Underlätta för företag som vill expandera eller etablera sig i Motala. Både i kommunala och andra processer som är viktiga för respektive företag.
-Jag tycker att det bästa Tillväxt Motala har bidragit till genom åren är marknadsföringen av Motala som en attraktiv ort att leva, bo och verka i. Flera lyckade nyetableringar, både små och lite större företag från väldigt olika branscher. Samt, inte minst, en ökad förståelse och hantering inom den kommunala verksamheten för hur viktigt företagandet är för en kommun både nu och i framtiden. 

God jul...

2020 närmar sig (äntligen) sitt slut. Tur att vi inte visste vad som väntade oss för ett år sedan, när vi i adventsljuset sken skrev att vi förväntansfullt såg fram emot 2020. Inte kunde vi i vår vildaste fantasi förutspå att en pandemi skulle dra fram över världen och sätta stopp för så mycket. Nog känns det lite som ett förlorat år, även om det förstås inte har varit det på alla plan.

I dagarna kom det glädjande beskedet att HD avslog Varamons vänner's prövningstillstånd, vilket innebär att de inte har klagorätt gällande Lalandiaplanerna. En rejäl julklapp som vi firade med glädjedans!

Med start den 23/12 tar vi lite julledigt, men finns tillgängliga i mellandagarna.God jul och med förhoppningar om att lite comeback-känsla ska infinna sig under 2021 passar vi även på att redan nu önska gott nytt år!

//Vännerna på Tillväxt Motala
 

Lättnader i omsättningskrav

NYHET MOTALA KOMMUN

Efter återkommande synpunkter från lokala byggföretag att kommunen ställer orimligt höga krav på omsättning i sina upphandlingar av byggentreprenader väljer man nu att ta bort kravet. Ändringen genomförs för att underlätta för lokala företag att delta i upphandlingar av byggentreprenader med ett värde upp till 50 miljoner kronor.
Förändringen gäller med omedelbar verkan.

Lars och hans lärjungar

NÄRINGSLIV MOTALA

Tillsammans med sin fru Sara driver Lars, Ankarberg Bygg som i år utsågs till ett av Sveriges nya Gasellföretag. För att utses till Gasellföretag behöver man bland annat ha en nettoomsättning som överstiger tio miljoner och minst ha fördubblat sin omsättning mellan en period på fyra år. Lars har sakta men säkert byggt upp sitt företag, en snickare i taget. Ofta med lärlingar från Carlsunds byggprogram som efter sin praktik har fått anställning.
Ni som önskar få en förklaring till rubriken - läs vidare här!

Månadens bild

PLATSMARKNADSFÖRING

I Motala behöver man inte resa långt för att kunna uppleva storslagen natur. Inlägget som engagerade flest av våra följare under november månad på Instagramkontot @motala_sjostad ett dramatiskt bildspel på stormigt vatten från Västanvik. De totalt tre bilderna har gillats 465 gånger och nått ut till nära 8 700 personer. Bakom kameran hittar vi @photo_by.cs.
 
På Instagram delar vi bilder och fakta från Motala som ses av tiotusentals följare varje månad. Tagga dina bilder eller filmer med #motalasjostad så kan ditt inlägg bli en av de vi delar!

Prestigefylld andraplats till Motala

ÅRETS TILLVÄXTINDEX

En andraplats, dvs placeringen högre än i fjol, det blev resultatet när kreditupplysning och marknadsinformationsbolaget SYNA utsåg pristagarna i Bästa Tillväxtkommun. SYNA granskar boksluten från Sveriges samtliga aktiebolag för att med fakta kunna ta reda på hur det går för näringslivet i landets kommuner.
Vi ska vara mycket stolta över våra fina företag!
Vinnare blev, precis som i fjol, Boxholm med Söderköping som trea.

Läs mer

Resultatet av årets temperaturmätning

BESÖKSNÄRING

Den årliga temperaturmätningen som riktar sig till våra besöksnäringsföretag är nu genomförd. Sommaren blev en kort period av hemestrande, när besökare och företag fick ett litet andrum i pandemin. Trots att 10 av 21 län i Sverige haft fler svenska gästnätter och besökare under 2020 än 2019, har det inte kompenserat för de i stort sett obefintliga besökarna under våren och den fortsatt jobbiga hösten. Temperaturmätningen är på inget sätt en mätning av hur branschen mår idag, men en betydelsefull del i arbetet med statistik så att vi tillsammans kan arbeta med frågor som är viktiga för näringen.

Se resultat

Sjöstadskortet årets julklapp!

NU ÄVEN FÖR PRIVATPERSONER

Det populära digitala presentkortet har sex månader efter lansering skickats ut till drygt 9000 användare där de ca 50 lokala företagare som är anslutna till Sjöstadskortet får ta del av 4,5 miljoner kronor. Tips till dig som arbetsgivare - årets julklapp till dina anställda eller perfekt substitut för inställt julbord! NYHET nu kan även du som privatperson ge bort ett Sjöstadskort och samtidigt gynna det lokala näringslivet.

Östergötland spirar

NÄRINGSLIV LANDSBYGD

Östergötland Spirar är ett nytt evenemang i den närproducerade matens och landsbygdens tecken. ”Östergötland Spirar” är en fantastisk möjlighet för dig som producent att möta dina konsumenter. Du träffar kunder, samarbetspartner och det är ett utmärkt tillfälle att testa nya produkter och aktiviteter.
Allt som sås och spirar under ”Östergötland Spirar” i maj skördas sen under Östgötadagarna som alltid är första helgen i september.
För att få delta måste din verksamhet ligga på den östgötska landsbygden.Var med och gör ”Östergötland Spirar” till en vårfest!

Detta ebrev har sänts till info@tillvaxtmotala.se  | Avregistrera
 © Tillväxt Motala