Tillväxt Motala AB nyhetsbrev. Vecka 21, 2020

Covid 19 – vinstlott för besöksnäringen?

Sällan har det funnits så många frågor som nu. Sällan har det funnits så få svar. Kortsiktigt finns det stödåtgärder, men långsiktigt vågar ingen med säkerhet svara på vad som kommer att ske. Anledningen är förstås att det inte går. Det enda vi i dagsläget är helt säkra på är att besöksnäringen inte kommer att vara densamma i framtiden. Den digitala tekniken utvecklas i krisen och kommer att påverka vårt sätt att mötas. Vi kanske kommer att resa mindre och fokusera ännu hårdare på att skapa en hållbar värld. Efterfrågan på affärsresor bedöms minska i närtid, men hur kommer krisen att påverka våra egna plånböcker? Kommer valet att stå mellan att renovera barnens sovrum eller boka en weekend i Motala? Fundamentala frågor som utmanar vår bransch i grunden. Samtidigt ska vi vara tydliga. Besöksnäringen har aldrig tidigare fått ett sådant erkännande som nu. Inga, eller i varje fall väldigt få, har missat vad besöksnäringen skapar i sysselsättning och tillväxt i såväl Motala, som resten av världen.

För städer som arbetar för att utveckla en mer ekologisk hållbar destination blir krisen en spännande språngbräda in i framtiden. Svaga företag kommer att försvinna, men förhoppningen är att bolag som har ekologisk hållbarhet högt på agendan överlever. För så är det. Några företag kommer att försvinna och några kommer att vinna. Dessutom kommer nya företag att tillkomma och önskan på nya upplevelser att växa.
Men var kommer man att resa? Dit man har anledning. Det avgörande svaret borde vara precis detsamma.

Jörgen Nilsson
Ledamot i Visitas råd för besöksservice
Affärsutvecklingschef Visit Linköping & Co

Sista chansen - rösta på Motala!

ÅRETS SOMMARSTAD 2020

Nu lyfter vi vår vackra sjöstad! Rösta på Motala som årets sommarstad 2020. Tipsa om just ditt smultronställe eller det du anser vara det bästa med Motala. Röstningen pågår till idag, 20 maj så kom igen - nu lyfter vi vår vackra kommun!

Tjällmo Gästgiveri - 350 år

BESÖKSNÄRING MOTALA

I år firar Tjällmo Gästgiveri 350 års-jubileum. Året var 1666 när tinget i Hällestad bestämde att en ny krog skulle byggas i Tjällmo socken. Dess historia är till stor del lika med den svenska arméns historia. Under nästan 300 år fyllde krogen en viktig funktion som proviant och förläggningsplats inom armén. Det stora nordiska kriget, 1700 – 1721, var en betydelsefull period för krogen, då mängder av soldater och hästar marscherade genom länet.
Idag drivs det av Monica och Chris Wall som brinner för naturen och gärna rekommenderar vandringsturer i naturen.

Tufft klimat för krognäringen

NÄRINGSLIV MOTALA

Krognäringen var tillsammans med hotellnäringen den bransch som drabbades allra först när pandemin intog vårt land. När de nationella riktlinjerna spikades var ingen restaurang eller krog undantagen.
Vid utbrottets början gick åsikterna vitt isär. En del Motalabor menade att man visst kunde gå ut och äta, andra pekade på att man borde ta sitt ansvar. Mitt i detta stod näringsidkarna och oroade sig för sina livsverk. Nader Moini från Öltappen påpekar att media har en stor del i den rädsla som människor har över att gå på krogen. Han menar att överfulla krogar är inget problem i Motala, utan ett storstadsfenomen.

Välkommen till ett historiskt Sjöstadsmorgon

Vi har äntligen den stora glädjen att hälsa er välkomna till Sjöstadsmorgon den 29 maj. Under lite striktare former än vanligt får vi bekanta oss med Medevi brunn med anor från 1700-talet, vd Nina Glimvall berättar om företagets historia, det rådande läget och framtidsplaner.
Utöver det får vi lära känna en av Motalas två kommunekologer, vi får veta mer om arbetet bakom Östgötaleden och naturkartan.se.
P-G Andersson föreståndare på Övralid samt lärare på hotell och turistprogrammet är dagens gästföreläsare och tar oss med på en historisk resa.

Läs mer

Matchajobben.nu

CORONAKRISEN

På Matchajobben.nu kan företag som söker uppdrag, eller har arbetskraft tillgänglig, lägga upp vad man kan erbjuda. På samma sätt kan företag som söker arbetskraft, eller vill köpa andra tjänster, lägga upp sina behov. 
Webbtjänsten är en kostnadsfri och icke kommersiell plattform, tillgänglig för alla, där företag som påverkas negativt av coronaviruset får möjlighet att nå ut till andra företag, organisationer och privatpersoner. Målet är att plattformen ska bidra till att färre företag försätts i konkurs och att fler privatpersoner kan behålla sin försörjning.

Läs mer

Kommunens åtgärder för att stötta näringslivet

CORONAKRISEN

Till följd av coronaviruset har näringslivet i Motala drabbats hårt. Många verksamheter märker redan av minskade intäkter och står inför tuffa beslut om varsel av uppsägningar. Motala kommun har därför beslutat om ett antal åtgärder för att mildra konsekvenserna för våra lokala företag.

Läs mer

Vad händer med ekonomin?

DIGITALT FRUKOSTMÖTE

Hur påverkas ekonomin på lång sikt av coronaviruset är en fråga som många nu ställer sig.
Fredagen den 5 juni bjuder Handelsbanken in till ett frukostmöte där Anders Brandt går igenom konjunkturläget och prognoser för valuta- och ränteutvecklingen. Ta chansen att förkovra er!

Läs mer

Inspiration och energi inför hösten

TILLVÄXT MOTALA / EVENT

Vi har samlat Sveriges vassaste och mest aktuella talare för en maxad dag i Östergötlands sjöstad. Allt för att du och ditt team ska kunna fylla på energidepåerna och få ny inspiration inför hösten.

Vad sägs om Anna Frankzén Starrins insikter om automatisering och digitalisering? Eller Bob Hansson om konsten att ta hand om varandra på jobbet? Ja, och så förstås Anders Borg, som kommer prata utmaningar och möjligheter för tillväxt. För vad krävs för att en region ska växa, egentligen?

Detta ebrev har sänts till info@tillvaxtmotala.se  | Avregistrera
 © Tillväxt Motala