Tillväxt Motala AB nyhetsbrev. Vecka 22, 2020

Vilket R-värde vill vi ha för företagandet?
 
I virussammanhang har vi under de senaste månaderna fått lära oss att vi vill ha ett så lågt R-värde (reproduktionstal) som möjligt. Om värdet är 1 så smittar en sjuk person 1 person till. Om värdet är 2 smittar varje person 2 personer till. Och så vidare. Följaktligen vill vi ha lägsta möjliga R-värde för att klara oss ur krisen så helskinnade som möjligt. Därför mäter nu Sverige och resten av världen noga alla åtgärder mot viruset och justerar strategin utefter resultatet.
 
Vad skulle hända om vi började tänka likadant kring företagande? Tänk om det fanns ett R-värde där vi kunde se hur många som ”smittades” av företagande. Där r-värdet förstås då ska vara så högt som bara möjligt. Under Coronakrisen är det förstås tufft på många sätt, men förr eller senare kommer det ett efter och då behöver så många som möjligt vara med och ställa om, istället för att ha tvingats lägga ned.
 
Och det är ni företagare som kan medverka till det höga värdet, det är ni som kan vara förebilden. Det ni gör kan locka flera att vilja göra likadant. Det ni säger kan övertyga människor om att våga följa sin dröm. Eller bygga vidare på det som tagit tid att bygga. För att det ska vara möjligt och för att kraften som krävs för att företagarsverige ska ställa sig upp efter krisen krävs dock att även resten av samhället gör sitt. Inte minst regeringen.
 
Krispaket har innehållit allt från lån, anstånd, skattelättnader till kreditgarantier, omställningsstöd, och hyreslättnader. Regeringen började i det för statskassan billiga. Därefter kom större och bredare insatser. Från anstånd med skatteinbetalning och slopat karensavdrag i mitten av mars, via stöd vid korttidspermittering och hyresrabatt i slutet av mars till omsättningsstödet i slutet av april.
 
Tonen mot företag och företagare från regeringen och stödpartierna har varit rimlig med undantag för några svepande anklagelser om fusk och krav på ökad kontroll, en viktig politisk signal som dock under inga omständigheter får övergå i ökad regelbörda. Kanske inser de ändå att jobben på svensk arbetsmarknad främst skapas i små och medelstora företag.
Regeringen måste bestämma sig. Den kommer inte bara att bedömas utifrån sina mest högprofilerade åtgärder utan R-värdet kommer beräknas på helheten. På hur många företag som klarar sig hela vägen ur krisen. På med vilken passion du och dina företagarvänner efter krisen kommer stå och prata om varför andra borde följa företagarvägen.


Günther Mårder, vd Företagarna

Caroline Brändfeldt - entreprenör & förebild

NÄRINGSLIV MOTALA

Guldsmed Caroline Brändfeldt är en sann entreprenör som inspirerats av sin mormor. I dagarna har hon öppnat ”Designroom” i en lägenhet på Kungsgatan 18. Här visar hon upp sina vackra smycken, men här hittar man även hennes ateljé och kontor till hennes övriga bolag. För den här kvinnan har mer än en sträng på sin lyra. Tillsammans med Lina Friberg driver hon bolaget ”SHE Stockholm” vars smycken säljs i butiker runt om i Sverige. Pandemin satte tillfälligt stopp för en spännande lansering i Dubai. Lär känna en av Motalas häftigaste entreprenörer.

Besöksnäring i fokus på Sjöstadsmorgon

NÄRINGSLIV MOTALA

Fåglarna kvittrade ikapp och miljön kunde knappast vara mer sagolik när vi bjöd in till ett i dagarna sällsynt fysiskt möte; Sjöstadsmorgon. Medevi Brunn stod som värd och vd Nina Glimvall bjöd inte bara på en härlig frukost utan även sin syn på dåtid, nutid och framtid för Medevi Brunn. Gästföreläsare var P-G Andersson, som berättade om Övralid samt hur eleverna på Hotell- och turismprogrammet förbereds för sin framtida yrkesroll. Kommunekolog Torbjörn Blixt informerade om sitt arbete med Östgötaleden och naturkartan.se Pia Axelsson avslutade med några ord om hur Motalas besökservice kommer fungera i sommar. Varmt tack till alla föreläsare och gäster!

Kommunens åtgärder för att stötta näringslivet

CORONAKRISEN

Till följd av coronaviruset har näringslivet i Motala drabbats hårt. Många verksamheter märker redan av minskade intäkter och står inför tuffa beslut om varsel av uppsägningar. Motala kommun har därför beslutat om ett antal åtgärder för att mildra konsekvenserna för våra lokala företag.

Läs mer

Lär dig mer om det ekonomiska läget?

DIGITALT FRUKOSTMÖTE

Hur påverkas ekonomin på lång sikt av coronaviruset är en fråga som många nu ställer sig.
Fredagen den 5 juni bjuder Handelsbanken in till ett frukostmöte där Anders Brandt går igenom konjunkturläget och prognoser för valuta- och ränteutvecklingen. Ta chansen att förkovra er!

Läs mer

Motala på en sjätte plats!

ÅRETS SOMMARSTAD 2020

Vår vackra sjöstad kom på en fin sjätteplats i "Årets Sommarstad 2020". Visst är det bra men vi är ju bättre än så - nästa år klättrar vi hela vägen.
1. Västervik
2. Kalmar
3. Härnösand
4. Karlskrona
5. Falkenberg
6. MOTALA
7. Halmstad
8. Helsingborg
9. Göteborg,
10. Mariestad

Läs mer

Matchajobben.nu

CORONAKRISEN

På Matchajobben.nu kan företag som söker uppdrag, eller har arbetskraft tillgänglig, lägga upp vad man kan erbjuda. På samma sätt kan företag som söker arbetskraft, eller vill köpa andra tjänster, lägga upp sina behov. 
Webbtjänsten är en kostnadsfri och icke kommersiell plattform, tillgänglig för alla, där företag som påverkas negativt av coronaviruset får möjlighet att nå ut till andra företag, organisationer och privatpersoner. Målet är att plattformen ska bidra till att färre företag försätts i konkurs och att fler privatpersoner kan behålla sin försörjning.

Läs mer

Inspiration och energi inför hösten

TILLVÄXT MOTALA / EVENT

Vi har samlat Sveriges vassaste och mest aktuella talare för en maxad dag i Östergötlands sjöstad. Allt för att du och ditt team ska kunna fylla på energidepåerna och få ny inspiration inför hösten.

Vad sägs om Anna Frankzén Starrins insikter om automatisering och digitalisering? Eller Bob Hansson om konsten att ta hand om varandra på jobbet? Ja, och så förstås Anders Borg, som kommer prata utmaningar och möjligheter för tillväxt. För vad krävs för att en region ska växa, egentligen?

Detta ebrev har sänts till info@tillvaxtmotala.se  | Avregistrera
 © Tillväxt Motala