Tillväxt Motala AB nyhetsbrev. Vecka 40, 2022

Marika Carlsson gästar Motalagalan

MOTALAGALAN

Korad till årets kvinnliga komiker två gånger, programledare och talkshowvärd i radio. Nu kan vi även avslöja att hon blir Motalagalan 2022 års konferencier! Den 12:e november intar Marika Carlsson scenen i Lokverkstan.

Med en dryg månad kvar till har det redan sålts över 400 biljetter. Vanligtvis brukar Motalagalan ta in cirka 500 gäster men tack vare lokalens kapacitet och för att kunna möta det höga intresset tittar vi nu på om vi kan utöka antalet gäster så att så många som möjligt får ta del av årets stora festkväll.

Vi kan bättre!

SVENSKT NÄRINGSLIVS RANKING

För att Motala kommun ska kunna lyfta i Svenskt Näringslivs ranking behöver vi er hjälp! Nyligen publicerades deras företagsranking där Motala föll från plats 172 till 205. Ett resultat som vi inte är nöjda med. I år utvecklades resultatet negativt på flertalet frågor. Det som utmärker sig mest är tillgång till kompetens (-84 platser), kommunens upphandling (-76 platser), kommunpolitikens attityder till företagande (-50 platser), tjänstemännens attityder till företagande (-39 platser) och mobilnät och bredband (-38 platser).
Nu behöver vi er input för att kunna skapa ännu bättre förutsättningar för ett riktigt bra företagsklimat i Motala. Slå en signal eller kom förbi vårt kontor på Repslagaregatan 13 c och dela med er av era tankar kring ett förbättrat företagsklimat så ska vi se till att lyfta dem med kommunledningen.

Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala
070-282 15 50
Magnus.lindberg@tillvaxtmotala.se
 

Innovationsfrukost

INNOVATION WEEK

Årets Innovationsvecka inleds med en sedvanlig Innovationsfrukost, i år hos mysiga Ubbes bistro. Under morgonen får vi ta del av vad Tillväxt Motalas branschråd har haft på agendan.

Vi kommer även få veta hur året har utvecklats för Cardskipper, vinnare av det prestigefyllda priset ”Årets innovation näringsliv 2021”. Dessutom utlovas en presentation av årets nominerade!

Möt ägarna bakom Motalas senaste restaurang

FÖRETAGSREPORTAGE

Med gedigen och nobel erfarenhet från restaurangbranschen är Kevork Hanna och Jessica Hanna-Eklund tillbaka i Motala. De är ägarna bakom Brasseri Kanalparken, Motalas senaste tillskott inom restaurangvärlden. Här serveras streetfood och internationella klassiker med egen prägel. Brasseriet smög i gång i början av sommaren och trots att de inte gått ut brett med att de har öppnat har gästerna hittat hit sedan start.

Orest barbershop går sin egen väg

FÖRETAGSREPORTAGE

Från UF-företagare direkt till företagare. Albin Orest är den första i Motala som omvandlat sitt UF-företag till företag efter gymnasiet och bevisar därmed att det finns en tredje väg att gå efter studenten. Nu drömmer han om att köpa en skåpbil som han kan göra om till en mobil barbershop.

Läs mer

Motala Bilpartner hela Sveriges bilhandlare

FÖRETAGSREPORTAGE

Motala Bilpartner är ett av Motalas just nu snabbast växande bolag och en av få MRF-anslutna begagnathandlare i Östergötland. Bakom framgångssagan hittar vi tre barndomsvänner vars företag saluför ett imponerande lager – med allt från pendlarbilar till lyxbilar.

Läs mer

Bimex strävar efter att vara en perfekt match

SJÖSTADSMORGON

Under förra veckans Sjöstadsmorgon fick vi veta mer om Årets Motalaföretag Bimex Verktyg AB som strävar efter att vara en perfekt match, både för kund och anställda. På plats fanns även Björn Langbeck, industriell expert på Tillväxtverket, som pratade om industrilandet Sveriges utmaningar och möjligheter. Att industrierna i Motala jobbar tätt ihop med våra gymnasieutbildningar menar han är framtidens melodi för att lyckas. Morgonen avslutades med en intressant rundvandring i Bimex lokaler och en intervju med Björn.

Framtidens företag - Seminarie i Lokverkstan

INNOVATION WEEK

Den 8 november arrangeras halvdagsseminariet "Framtidens företag", där många av punkterna kommer cirkulera kring hur man i Motala vill skapa kluster och miljöer som stödjer innovativ affärsutveckling och tillväxt. På plats finns bland annat Ola Serneke, Region Östergötland och Linköping- och Norrköpings Science park. Evenemanget arrangeras av Motala kommun och Tillväxt Motala och är en del av East Sweden Innovation Week.

Besökarna är tillbaka!

BESÖKSNÄRING

Årets säsong blev sannerligen en rekordsommar för Motala! Gästnätterna har slagit alla rekord, speciellt under juni, juli och augusti visar SCB:s sammanställning. Även om pandemin lockade många övernattande besökare till Motala ökade andelen övernattningar med 26% jämfört med samma period förra året. Särskilt under juni och augusti vilket visar på en förändring i våra semestervanor. Besökarna kommer både tidigare och stannar senare på säsongen.
Även de utländska besökarna har hittat tillbaka och där ser vi en ökning med 100% jämfört med tiden innan pandemin. Flest turister besöker Motala från Tyskland följt av Norge, Nederländerna , Storbritannien och Finland. Nu har en temperaturmätning på besöksnäringen i Motala skickats ut till besöksföretagen för att undersöka hur de upplevt säsongen.

Motala sjöstad populär under mässa

BESÖKSNÄRING

I veckan gästade Tillväxt Motala, tillsammans med flera av Motalas turistföretag, den stora Seniormässan i Stockholm. En mässa som besöks av över 10 000 personer under de tre dagarna den arrangeras. I vår sjöstadsdoftande monter fick besökarna veta mer om Motala sjöstad och träffa Brunneby musteri, Svecia travels, Motala motormuseum, Hotell Carl Friman samt Motala museer.

Som tidigare år var mässan välbesökt av en målgrupp som är viktig för Motala. Speciellt som en del i att locka besökare året om. 

Höstaktiviteter på torget

MOTALA CENTRUM

Förra helgen stod barnen i centrum när det arrangerades höstaktiviteter på Stora torget. Många barn vågade att ge sig in i den stora uppblåsbara labyrinten som fanns på plats dagen till ära. Under dagen gästades torget av Sjöbjörn som delade ut kramar och godis. Inslag som fiskdamm, käpphästhoppning och Fritidsbankens aktivitetsleksaker lockade också fram många lyckliga leenden. 

Oktoberfest för barn

BRÅSTORP

Både barnlopp, provsitta Assistancekårens bärgare och ansiktsmålning stod på menyn förra lördagen när Bill o Bulls och Lekia bjöd in till Oktoberfest för alla barn i Motala. Många tog även tillfället i akt att prova Sisu:s hinderbana där man bland annat fick pröva balans och hoppförmåga. Allra populärast var nog barnloppet där alla barn som tillsammans med påskharen tog sig runt banan belönades både med glass och medalj!

Inspirerande workshop om produktutveckling

INNOVATION WEEK

Missa inte chansen att lära dig mer om design – ta med din ledningsgrupp eller kollegorna under i en lustfylld workshop den 11:e november på Carlsunds Utbildningscenter. Få möjlighet att testa Designprocessen och lyssna på bland annat Magnus Oliveira Andersson, designchef på Toyota Material Handling och  Maria Stark, Design & Usability engineer på Väderstad, berätta mer om deras resa. Evenemanget är en del av East Sweden Innovation Week.

Mest gillade bild i september

PLATSMARKNADSFÖRING

Spektakulära färger, en fyr och skeppsvrak. September månads populäraste inlägg på @motalasjostad består av en häftig bildbomb från vår vackra öpärla Fjuk. Inlägget har gillats av 404 personer och nått över 3900 konton.
 
På Instagram delar vi bilder och fakta från Motala som ses av tiotusentals följare varje månad. Tagga dina bilder eller filmer med #motalasjöstad så kan ditt inlägg bli ett av de vi postar!

Detta ebrev har sänts till info@tillvaxtmotala.se  | Avregistrera
 © Tillväxt Motala