Motala turistmagasin vår2017 issuu

Page 1

12

Somriga sjöstadstips

16

Cykelstaden Motala

23

Rundradiomuseet

24

MAGASINET FRÅN ÖSTERGÖTLANDS SJÖSTAD

Utforska Östgötaleden

26

Stor guide

Medeltid i Medevi

1/2017

9 sidor tips om boende, mat och upplevelser

TILL SJÖSS PÅ

GÖTA KANAL SEGLA PÅ

VÄTTERN MOTALA PÅ

24 TIMMAR


Hej! Söker du turistinformation, broschyrer och kartor? Kontakta Motalas Besöksservice:

0141-10 12 05

(telefonsvarare utanför arbetstid)

upplev@motala.se Årets InfoPoints med trycksaker finns hos: > Best Western Hotell Statt > Blomsterglädje > Borensbergs bibliotek > Brunneby > Handlar’n i Godegård > Hotell Östermalm > Kaffeteriet

> > > > >

Loppis i Fornåsa Mallboden Medevisalva Motala bibliotek Motormuseumet/ Hotell Nostalgi > Slusskiosken Borenshult

InfoPoint

> STF Vandrarhem Varamon, Skogsborg > Tjällmo Gästgifvaregård > Tullkammaren (Turistinformatör på plats juni–aug)

> Radiomuseet

Vid Cityhusets entré mot Stora Torget, Kyrkogatan finns en Digital Infokiosk.

Ytterligare information hittar du på

www.motala.se

Ansvariga för Motalas Besöksservice är Tillväxt Motala AB på uppdrag av Motala kommun.


Foto: Petter Blomberg, Micke Fransson, Oskar Lürén.

INNEHÅLL 9 Koll på Motala

14 Kung Sverker

24 Östgötaleden

Hur ser utbudet av vattenaktiviteter ut i Motala? Finns det några kanalbåtar att rekommendera? Vilka fina vandringsleder finns det och hur hittar jag praktisk turistinformation? Pia och Agneta från Motalas besöksservice sitter inne på alla svar.

Göta kanal är ett av Sveriges största turistmål och bjuder på magiskt vackra vyer året om. En som får en stor dos av dessa vyer är kapten Olaf på båten M/S Kung Sverker. Han tipsar om vad du kan uppleva under en utflykt på kanalen.

Upptäck Motalas fantastiska natur genom att vandra, cykla eller rida på en av Sveriges vackraste vandringsleder. Östgötaleden passerar flera spännande historiska områden längs vägen. Den avkopplande miljön får du på köpet.

10 Motala på 24 timmar

16 Cykelstaden

26 Medeltidsmässa

Östergötlands sjöstad erbjuder många roliga aktiviteter för stora och små, för den aktiva och för den som bara vill ta det lugnt. Vi ger dig ett gäng bra tips på vad du som turist kan uppleva på ett dygnslångt besök i Motala.

Klassikerloppet Vätternrundan lockar årligen 70 000 besökare till Motala. Men i Motala är cykling i fokus året om. Att Motala tre gånger har tilldelats priset som en av landets bästa cykelkommuner talar för sig självt: här är det lätt att ta sig fram på cykel.

Följ med på en tidsresa. Under Medeltidshelgen 15 och 16 juli förvandlas Medevi Brunn och sjuder av liv och rörelse. Få en skjuts tillbaka i tiden och möt riddare, gycklare och hovdamer.

3


Välkommen till en klassisk sommardestination Under generationer har Varamobaden och Göta kanal varit det självklara resmålet för semestrande svenskar. Två pärlor i Motalas utbud vars rykte numera når även utanför Sveriges gränser. Det gäller även cykelevenemanget Vätternrundan som under flera år vuxit till att bli Europas favoritlopp.

råder en ” Det färgstark puls

Under juni förvandlas Motala till en internationell mötesplats för cykelfantaster från hela världen. Det råder en färgstark puls som smittar av sig på utelivet. Ett uteliv som bjuder på uteserveringar, festivaler, konserter, caféer och ytterligare evenemang.

som smittar av sig på utelivet.

Sjöstaden erbjuder en fantastisk arena för olika arrangemang. Under juli och augusti trängs evenemangen i kalendern. Sport, motor, musik och kultur. Här finns något för alla. Även för den som vill ha stillhet. Naturen är alltid nära, liksom vattnet. Vättern med sina varierande vindar är uppskattad av seglare och vindsurfare. Vi hoppas att detta magasin ger dig vind i seglen och inspirerar dig till ett besök i Motala, Östergötlands sjöstad!

Jessica Hallros Tillväxt Motala

REDAKTIONEN TIPSAR Var badar du helst?

Hur spenderar du en sommarkväll i Motala?

Jag badar gärna i Varamon. Annars så tycker jag även att Solbaden i Medevi är ett schysst ställe. Sandra Svensson Skribent

Finaste naturupplevelsen? Gärna en dag på Vättern. Eller till fots med kartan på nya stigar i skogen.

Jag slår mig ner på någon av uteserveringarna på Stora torget och beställer in något gott med ett par vänner. Jennifer Sylvan Grafisk formgivare

Jessica Hallros Ansvarig utgivare

Magasinet produceras av Mediehuset MVT på uppdrag av Tillväxt Motala AB. Ansvarig utgivare Jessica Hallros. Redaktör Jennifer Sylvan. Text Martina Nilsson, Sandra Svensson, Monica Bergström, Per Carlsson. Grafisk form Jennifer Sylvan. Försäljningschef Joakim Winqvist. Tryck Larsson Offsettryck. På omslaget Olaf Svensson. Omslagsfoto Åke Karlsson. Motala Besöksservice upplev@motala.se 0141-101 205.

4


I hjärtat av Östergötlands sjöstad hittar du inspirerande shopping för hela familjen. Över 70 butiker mitt i city!

GREKISK AFTON - 27/05

ITALENSK AFTON - 26/08

MORS DAG - 28/05

RÄKFROSSA - 23/09

SPANSK AFTON - 24/06

BAYERSK AFTON - 30/09

MEXICANSK AFTON - 29/07

VARMT VÄLKOMNA

0141-53269 HAMNEN - PLATENSGATAN 8

HAMNKROGEN Rek. öppettider: Måndag–Fredag 10.00–18.30, Lördagar 10.00–15.00 Hitta alla butiker på: www.motalacentrum.se

www.hamnkrogenmotala.se

Välkommen till Motala museer

Sveriges Rundradiomuseum

Charlottenborgs slott

Motala industrimuseum

Motala rundradiostation fyller 90 år. Vi firar med fotoutställningen, ”Sändarstationen 90 år”, som berättar om huset och 1920-talet.

Charlottenborgs slott från 1600-talet har samlingar med anknytning till Motalabygden. Se Sophia Isbergs unika träsniderier.

Finland 100 år. Utställningen ”Arvet” visar andra och tredje generationens sverigefinnar. Vernissage 3 juni kl.14

Ny utställning ”Brodera”, med fritt broderi från 50- och 60-talen. Vernissage 1 juni kl. 17

Industrimuseet i gamla Motala Verkstad visar föremål och modeller från Motala Verkstad ”Sveriges Verkstadsindustris vagga” från 1822. Produkter från Motala som lok, kylskåp till torpeder.

Öppet helger i maj och september, varje dag under juni–augusti, kl.11–16

Öppet tisdag–fredag under juni–augusti, kl.11–16

motala.se/kultur

Öppet v 25–32, kl. 12–16


Foto: Maria Muhr

I KIKAREN Göta kanal Motala är Göta kanals höjdpunkt och dess huvudstad. Kanalen byggdes av Baltzar von Platen som ligger begravd och står staty i Motala. Förutom Göta kanal grundade han Motala Verkstad och utformade Motalas berömda stadsplan. Göta kanal är idag en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. 2017 uppmärksammas särskilt kanalens historia med en rad aktiviteter som du kan läsa mer om på www.gotakanal.se

Danskarna har fått upp ögonen för Motala På 1500-talet släppte inte de svenska styrkor in danskarna i Motala utan stoppade dem vid Råssnäsudden under det så kallade Nordiska sjuårskriget. I dag är situationen en annan då danska Lalandia ser potentialen i Motala och Varamobaden, Nordens riviera, och undersöker möjligheterna att investera och etablera sitt populära semesterkoncept där. Processen finns att följa på Motala kommun hemsida.

Smultronställen är ett nätverk av föreningar och företagare som finns i Motalas vackra omgivningar och bjuder in alla till besök. Utbudet består av hembygdsmuseer, konsthantverk, naturupplevelser, hälsoprodukter och caféer i unika miljöer. Ett årligt gemensamt evenemang är Upptäckardagarna 29/4-1/5 men aktörerna finns där året runt. Håll utkick efter deras smultronflagga och www.smultron.info

Möt Motalas Greeters

Gruppguidningar

Ska du besöka Motala? Nu kan du uppleva ett genuint välkomnande av en Greeter, ett internationellt koncept som bygger på volontära insatser. Motala Greeters är värdar som vill dela med sig av kärleken till sin stad på ett entusiastiskt och välkomnande sätt. Detta passar lika bra för familjer som kompisar och dig som reser på egen hand. Läs mer på www.motala.greeter.info

En berättelse förhöjer upplevelsen av en sevärdhet! Motala musei- och hembygdsförening i samarbete med Motala kommun erbjuder förbokade grupper stadsvandringar, visning av Charlottenborgs slott/Motala Museum och Industrimuseet samt guidning om Göta kanal och Motala verkstad. Svecia Travels/Tullkammaren fortsätter med sin jubileumsguidning om Baltzar och Motormuseet berättar gärna om sina utställningar för den motorintresserade. Detsamma gäller givetvis även övriga museer och hembygdsgårdar. Sommartid erbjuds ofta öppna guidningar utan förbokning.

Östgötaresan Motala med stöd av QR-kod Kulturarv Östergötland i samarbete med Motala och Mjölby kommun har tagit fram en guide som med stöd av QR-kod inbjuder till en resa med Östgötapendeln. Åk från Motala eller Mjölby och gör ett stopp på vägen i Skänninge. Det fungerar givetvis bra med andra färdsätt också. Om ni åker med pendel eller buss, hittar ni de olika platserna som presenteras i guiden inom gångavstånd. För att hitta transport och tider mellan platserna, gå in på Östgötatrafikens hemsida.

6

Smultronställen


Frågor och svar

Motalas besöksservice Pia och Agneta svarar på frågor.

Motala kallas Östergötlands sjöstad – hur märker jag det?

Du får en viss känsla när du är på en plats med mycket vatten. Hela Motala har ett vattennära läge med Vättern, Boren, Motala ström och Göta kanal. Kommer du utanför staden är det inte heller där långt till vatten och det finns många småsjöar. I kommunen finns 170 sjöar som är minst en hektar i storlek. Du kan bland annat ta en tur på Göta kanal mellan Motala och Borensberg med M/S Ceres eller M/S Kung Sverker. Det är inte svårt att hitta ett ställe att fiska på. Eller varför inte prova windsurfing, paddle board och andra vattenaktiviteter i Varamobaden, Nordens största insjöbad? I Motala är du aldrig långt ifrån ett bad.

Hur kan jag få reda på vad jag kan göra under mitt besök?

På motala.se kan du hitta information om Motalas museer, guidade turer, aktiviteter med mera. På motala.se/evenemang finns en evenemangskalender. Vår Besöksservice hjälper dig också gärna. Runt om i kommunen finns 17 InfoPointplatser som har broschyrer och ett personligt bemötande där du kan få tips. Du ser en lista på infopoints nedan. Vi har också en digital infokiosk vid Cityhuset på Stora torget, centralstationen och hos några av InfoPointplatserna där du själv kan hitta information.

Hur kommer jag i kontakt med Motalas Besöksservice?

Du kan ringa oss på 0141-101 205 sju dagar i veckan juni, juli och augusti och måndag till fredag resten av året. På motala.se visas hela vårt utbud och du kan även maila oss på mejlen upplev@motala.se. För ett mer personligt bemötande finns en förstärkt Infopoint med turistinformatör hos Tullkammaren i Motala hamn under juni, juli och augusti.

Vad är era tips på något att göra under en dag eller två i Motala?

Efter att ha sett vår fina stad med Gamla Motala Verkstads område vid Göta kanal, Borenshults slussar, Motormuseumet med mera tycker vi att du ska upptäcka mer än bara staden. Ett tips är att ta en tur till Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal, som ligger 18 kilometer nordöst om Motala. Därifrån kan du ta dig till Tjällmo, cirka 33 kilometer från Motala. Tjällmo är en gammal fin bruksbygd. Några kilometer bort ligger Skönnarboleden, en vacker dagstur på 12 kilometer för den som orkar gå hela sträckan. Inte långt därifrån ligger Kärnskogsmossens naturreservat som är känt för sitt rika fågelliv. Eller varför inte åka norrut där du efter en mil kommer till Övralid där du kan få en guidning och fika på Farfarstugan i underbar miljö. Ytterligare några kilometer norrut ligger det historiska Medevi Brunn. Besöksservice och motala.se hjälper till att tipsa om fler turer och naturreservat.

INFOPOINTS Best Western Motala Stadshotell Biblioteket i Motala Biblioteket i Borensberg Blomsterglädje Borenshult – Slusskiosken

Brunneby Musteri Handlar'n i Godegård Hotell Östermalm Kaffeteriet Loppis i Fornåsa

Mallboden Medevisalvan Motormusem Hotell Nostalgi Radiomusuem

STF Vandrarhem Varamon – Skogsborg Tjällmo Gästgifvaregård Tullkammaren i Motala hamn

7


Humanitär hjälpverksamhet

Flyttstädning Ring Christer 073–978 04 20

3,1* 1255.g3,1*

027$/$ 02 /,1.g3,1*

Hjälp vid dödsbo rensning packning slutstädning

Möbeltransporter eller mindre flytttransporter inom Östergötland

Ring Christer 073–978 04 20

Ring Erik 0730–88 38 00

Vill ni skänka något? Ring butiken 0141–504 88

r: ttide Öppe ala Mot 0-18 gar 1 Varda ar 10-14 g Lörda ar 10-14 g a d Sön

LINKÖPING Industrigatan 38, 013–376 777

MOTALA Södra Allén 23-25, 0141–504 88

www.atervinningen.se

NORRKÖPING Finspångsvägen 63, 011–10 10 80 (infart från Fiskebyvägen/Fridhemsvägen)


Foto: Maria Muhr

VANDRARHEM I INTRESSANTA MILJÖER DET MODERNA CAMPINGLIVET Camping har blivit trendigt, inte minst bland barnfamiljer. I Motala finns möjlighet att vakna upp precis bredvid stranden. Välj själv om du vill bo med närhet till stan eller ute i naturen. Hyr kräfburar, cyklar eller spela beachvolleyboll. Ett utmärkt sätt att umgås med familjen, och kanske även lära känna någon granne?

4

I Motala finns möjlighet till boende i flera kulturhistoriska miljöer.Visst vore det extra intressant att bo intill Sveriges första hälsobrunn eller intill Göta kanal med dess båtar. Här finns möjlighet till prisvärda boenden i vackra miljöer. Är du ute efter ett annorlunda boende finns det också möjlighet att långtidshyra designvillor med fyllda kylskåp och modern inredning.

boenden från slott till koja

UNNA DIG HOTELLYX PÅ SEMESTERN

HEMMA HOS EN MOTALABO

Semestra bekvämt på något av Motalas hotell. Kanske reser ni som par och värdesätter boende långt ifrån partymänniskor och livliga barn. Bo bekvämt, privat och vakna till en färdigdukad hotellfrukost. I Motala hittar du hotell med välkomponerade menyer och vackra vyer.

Det finns en anledning till att tjänster inom privatuthyrning har blivit så populära. Alla vill inte känna sig som turister när de turistar - de vill känna sig som en äkta lokalinvånare. Då är det här alternativet för dig. Under Vätternrundan och andra större evenemang är det ofta fullbokat på hotellen varför många Motalabor ställer upp och hyr ut sina hus och lägenheter.

FULL KOLL PÅ BOENDE Vill du bo på hotell i stads- eller brunnsmiljö, på värdshus eller pensionat? Kanske hyra stuga eller bo på camping precis bredvid stranden? Bo på vandrarhem eller bed & breakfast vid Göta kanal? I Motala kan alla besökare hitta ett boende som passar, oavsett om du kommer under lågsäsong eller något av våra stora evenemang. Välkommen att kontakta Motalas besöksservice, tel. 0141-101 205, som kan hjälpa dig hitta ett perfekt boende som passar dina behov och önskemål.

9


MOTALA PÅ

24 H

Foto: Petter Blomberg

SPENDERA SEMESTERKASSAN I Motala centrum har du nära till det mesta. Vid Stora torget hittar du tre gallerior med matbutiker, klädaffärer, inredning med mera. På sommaren flyttar dessutom en hel del restauranger och cafeér ut sina gäster till de mysiga uteserveringarna som har öppet långt in på kvällen. Efter en intensiv shoppingrunda kan du passa på att vila fötterna på en bänk i stadsparken bara ett stenkast från centrum. Här bjuds det på en fantastisk utsikt över Vättern och Motalabron. Med vår kollektivtrafik kan du även enkelt ta dig ut till Bråstorp Family Shopping där du finner butiker som Ica Maxi, Stadium Outlet, Rusta, Bill & Bulls Lekland med flera.

10

Östergötlands sjöstad erbjuder många roliga aktiviteter för stora och små, för den aktiva och för den som bara vill ta det lugnt. Har du bara ett dygn på dig att upptäcka allt? Vi har satt ihop sex tips på hur du kan spendera 24 timmar i Motala. UTMANA FAMILJEN PÅ MINIGOLF När ni ändå befinner er i Varamon, varför inte passa på att utmana familjen eller kompisarna på en runda minigolf? Långgolfen i Varamon bjuder på de klassiska minigolfbanorna. Det finns även en kiosk där man kanköpa något svalkande efter en runda. Lindgården Äventyrsgolf har inspirerats av landmärken i Motala och bjuder på spännande banor med vattenhinder, bunkrar, loopar, spiraler och tunnlar. På tredje hålet kan dessutom bollen slussas genom Göta kanal. Den som förlorar bjuder på glass, eller hur?

Foto: Maria Muhr

MOTALA CYKLAR Cykelstaden Motala erbjuder inte bara motionslopp som Vätternrundan, Halvvättern och Tjejvättern. Du som vill upptäcka Motala på två hjul i ett lite lugnare tempo kan enkelt hyra en cykel och bege dig ut i Motalas vackra natur. Varför inte ta med familjen på en cykeltur längs med Göta kanal? Ett tips är att packa en picknickkorg att ta med på resan. Cyklarna kan du till exempel hyra i Motala hamn, Borensberg eller hos Mallboden.


UPPTÄCK SVERIGES FINASTE SANDSTRAND Vad har världsberömda stränder som Copacabana, Bondi och Malibu gemensamt? Det finns många historier om kräsna Motalabarn som gjort tummen ner till just dessa stränder. Upplev Varamobadens kristallklara vatten och du förstår varför. Varamon är en plats som har något för alla, till exempel brygga, lekplats, restauranger, kajakuthyrning, vindsurfing/supbräda, tennisbana, beachvolleyplan, kiosk och minigolf. Packa badkläderna och ta med picknickkorgen till sandstranden som bara ligger 2,7 km från centrum.

Foto: Torpa Gård

Foto: Petter Blomberg

FÖR DEN RASTLÖSA Torpa gård ligger beläget drygt 15 km från Motala och erbjuder en rad olika aktiviteter. Lev ut din dröm om att bli rallyförare eller folkraceförare, testa på att köra grävmaskin eller testa fiskelyckan. Hur skulle du klara dig på Fort Boyard? Prova på Fångarna på Torpa som bjuder på en rad roliga stationer där man utmanas i allt från hjärngympa, balans till styrkeprov, här är även samarbete ett stort plus. Ta med dig kompisgänget eller familjen på en fartfylld och skrattframkallande vistelse på Torpa gård!

MOTALA HAMN + GLASS = SANT I de små idylliska röda bodarna nere vid hamnen kan du köpa både mjukglass och kulglass i massvis med olika smaker, och en strösselbuffé som du inte får missa! Hos Hamnpiren på andra sidan hamnen bjuds det på fantastiska glasskreationer både för små och stora. I deras glassiga meny hittar du inte mindre än 40 olika glasskreationer med inspiration från bland annat Motala och Baltzar von Platen. Här kan även barnen gunga och leka i lekparken för att bli av med den värsta sockerkicken.

11


7 FINA BADPLATSER

Foto: Oskar Lürén

VARAMOBADEN

Nordens största insjöbad med en halv mil lång sandstrand och 80 fler soltimmar än övriga inlandet. Långgrunt rent vatten och skyddat från insjövindar. Många bekvämligheter och faciliteter i området. Restauranger, Tennis, Minigolf Beachvolleybollplan, Camping m.m.

JERUSALEMSBADET

Vätternbad strax söder om Motala. Mysigt med stora grönytor och långgrunt vatten. Brygga, WC, Grillplats

RÅSSNÄSBADET & PARISERVIKEN

Två badplatser vid Vättern som ligger intill friluftsområdet Råssnäsudden. Vid Råssnäsbadet finns hopptorn med möjlighet att hoppa från 10:an. I Pariserviken finns långgrunt bad och avskild hundbadplats.

Råssnäsbadet: Brygga, Hopptorn, Lekplats, WC, Omklädningshytter. Pariserviken: Hundbadplats, Badplats, Torrdass.

STRANDBADET

Sjön Boren. Barnvänlig badplats i Borensberg med både sandstrand och grässtrand.

Bryggor, Beachvolleybollplan, WC, Grillplats Omklädningsrum, Kiosk, Butik, Bangolf

SMÅÄNGENS BADPLATS

Sjön Lien i Tjälmo. Barnvänlig med lekplats. Har både sandstrand, grässtrand och långgrund botten. Camping, Lekplats, Bryggor, Grillplats, WC, Omklädningsrum, Kiosk, Butik, Bangolf

KARLSBYBADET

Lilla Salstern i Karlsby. Ett litet men mysigt familjebad. Främst grässtrand och sjö med sandbotten. Flotte finns förtöjd. Brygga, Torrdass, Omklädningshytter, Grillplats

Foto: Maria Muhr

12

Sjöstadstips

EN DAG PÅ STRANDEN HITTA DITT SMULTRONSTÄLLE I Motala finns ett brett utbud av stränder för olika tillfällen. Det finns särskilda hundbadplatser för de hundar som gärna tar sig ett svalkande bad, långgrunda vatten för de som reser med barn och bad för den äventyrliga med möjlighet till golf, hopptorn, trampbåtar och grillplatser.

FYLL PÅ MED ENERGI En dag på stranden kräver sin matsäck. Pannkakor, pastasallad, tunnbrödsrullar och pajer är bra exempel på smidig matsäck som passar de flestas smaklökar. Spontan utflykt? Köp med frukt på vägen, eller välj en badplats med närhet till restaurang och fik. Och kom ihåg att dricka mycket i solen!

SOLSÄKRA DIG OCH DIN FAMILJ Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd – bara snabbare bränd. Det är välkänt att solens strålar kan leda till allvarliga hälsoeffekter. Särskilt viktigt är det för barn som har väldigt känslig hud. Som tur är finns det en hel uppsjö av smarta produkter. Mousse, spray, kräm och stift är bara några av produkterna du hittar på hyllan. Glöm inte bort att även läppar än känsliga för sol och kan behöva skyddas med särskilda solskyddande stift. Välj med fördel ett solskydd med hög solskyddsfaktor och som är extra resistent mot bad, svett och handduktorkning.

LEKAR OCH AKTIVITETER Att ligga och sola i en solstol kan vara fantastiskt men om solen går i moln eller det börjar krypa i kroppen är det kul att göra något roligt tillsammans. Frisbee och boule är klassiker som passar hela familjen. På flera ställen i Motala hittar du roliga aktivitetsområden med närliggande fik, minigolfbanor, volleybollplaner och möjlighet att hyra trampbåtar med mera. Ta en titt på badguiden här till vänster för inspiration!


M/S Kung Sverker – Motala

Allt för sjön

Upplev kanalens brantaste slusstrappa

Generationer av kunnande sedan 1919

Dagskryss Göta kanal Dagligen från mitten av maj till mitten sep Här får du uppleva en guidad tur längs kanalens vackraste del, samt den fantastiska slusstrappan i Borenshult, kanalens brantaste. Under resan som tar 5 tim slussar vi 12 gånger. Motala 10.30 => Borensberg 12.30 Borensberg 13.10 => Motala 15.30

Kolla in våra båtar och kampanjer på www.motalaboat.se Fabriksgatan 26 • Motala 0141-38 18 00

Ring och boka nu! 070-626 02 49 Bokning och information,

Tur & retur 400:-, enkel 350:-, barn 6-12 år halva priset. Lunch 180:-, (huvudrätt, dricka, kaffe & efterrätt) Trubadurkryss på Vättern Ons & Fre 19.00-23.00, pris 400 inkl. mat. Restaurang med fullständiga rättigheter www.kungsverker.se Alla resor skall förbokas

STADSÖN VERK • Hotell in från city KonferensRestaurang • Konferens • Hotell 5 mRestaurang Motalas största

Ölutbud

Hotell

Grillafton

Uteservering & Livemusik

Verkstadsvägen 91, 591 46 Motala • 0141-505 90 • www.berggrenskallare.se • FB: Wärdshuset Berggrens Källare

Få ut MAXImalt av sommaren!

Förbutiken

postän du sköta rvice, här ka se ed . er m tt ad lo Ladd pa och köpa renden, tip

Storhandla på 5 min! Handla i vår butik på nätet. Vi plockar varorna åt dig. www.maximotala.se

Nybakat från vårt eget bageri sju dagar i veckan!

Maxi ICA Stormarknad är den personliga och barnvänliga stormarknaden där ni enkelt och smidigt hittar allt ni söker under samma tak.

Gilla Maxi ICA Stormarknad Motala på Facebook för senaste nytt, inspiration, tävlingar och mycket mera! BRÅSTORP

Örebro

Här finns massor med gott att välja bland.

Vi har allt för

På ICA banken får du bra lånevillkor, vi hjälper er även om ni vill försäkra något!

grillsäsongen Öppet alla dagar

8–22

Oförutsedda utgifter? Borensberg

City

Delikatessavdelningen

Bageriet

Hökaretorget, Bråstorp • Tel 0141-20 35 00 www.maximotala.se

Har du frågor om varor eller priserbjudanden? Prata med oss i butiken. Har du andra synpunkter eller frågor, kontakta ICA Sverige AB, Kundkontakt, tel 020-83 33 33. Öppet mån–tors 10–16, e-mail: kundkontakt@ICA.se. För mer information, se vår hemsida ICA.se. Lägre priser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.



”VACKRA VYER Det är magiskt

Varför ska man åka på en guidad tur längs Göta kanal? Frågar du Kapten Olaf Svensson på M/S Kung Sverker är det bland det vackraste du kan uppleva. Mellan maj och september är säsongen öppen. Foto: Maria Muhr

D

e har gjort åtskilliga turer mellan Motala och Borensberg tillsammans, M/S Kung Sverker och kapten Olaf Svensson. I år gör de sin 13:e säsong ihop och kör varenda dag från mitten av maj till mitten av september. – Jag har inte ångrat mig en enda gång att jag köpte båten, säger Olaf Svensson. Snart drar säsongen igång på allvar och då är det ingen ledig dag förrän till hösten igen. Det är under sommarhalvåret som Olaf jobbar som mest, men trots det är det många som tycker att han har världens bästa jobb. Att få guida turister, berätta om kanalens historia och träffa nya människor är något som passar honom perfekt. – Att få träffa alla glada passagerare är något av det absolut bästa med jobbet, förklarar han. Olaf berättar att han aldrig har några inspelade guidningar utan pratar alltid live, annars går det inte att skämta med passagerarna menar han. Och styrhytten brukar alltid vara öppen så att folk kan komma och prata med honom. 73 personer kan tas ombord samtidigt och ungefär 90 procent av alla passagerare är faktiskt svenskar. Av de utländska turis-

terna ses framförallt tyskar, danskar och norrmän. Högtrycket brukar vara i juli, då det oftast är fullbokat. Till alla som inte har åkt på Göta kanal, varför ska man göra det tycker du? – Göta kanal är ett av Sveriges största turistmål och bjuder på magiskt vackra vyer året om. Dessutom är det en perfekt present eftersom folk ofta önskar sig upplevelser i stället för prylar. M/S Kung Sverker erbjuder både dagsutflykter, kvällsturer och charter. Dagsturerna som går varje dag under säsong tar fem timmar. Sammanlagt passeras tolv slussar, kulturhistoriska områden som Baltzar von Platens grav och Motala Ström. Slusstrappan i Borenshult leder till sjön Boren och sedan når man fram till Borensberg där det efter ett stopp är dags att återvända till Motala. – Slusstrappan i Borenshult är en häftig upplevelse. Det är kanalens brantaste trappa som består av fem sammankopplade slussar med en total höjdskillnad på mer än 15 meter, förklarar Olaf. Vad får man mer uppleva på M/S Kung Sverker? – Ja det är ju den goda maten som vi la-

gar ombord i vårt skeppskök förstås. Har alla resor gått bra? – Det har de faktiskt gjort. Det har inte hänt någonting konstigt genom åren och jag hoppas att det blir många fler resor innan jag lämnar över styrhytten till mina barn. Så ta chansen och upplev en guidad tur på Göta kanal i sommar. Lämna stressen på bryggan, kliv ombord och njut av den vackra miljön.

M/S KUNG SVERKER M/S står för Motor Ship. M/S Kung Sverker byggdes 1907 som bogserbåt men gjordes om till passagerarbåt 1974. Fartyget har trafikerat Göta kanal sedan 1989. Med M/S Kung Sverker får du uppleva en guidad tur mellan Motala och Borensberg. Under resan som tar fem timmar tur och retur slussar man tolv gånger och passerar många kulturhistoriska områden.

15


Många mindre vägar är inte så trafikerade och med Vättern som utsikt blir det något alldeles extra

Foto: Micke Fransson

UPPTÄCK MOTALA FRÅN TVÅ HJUL

Motala är inte bara en sjöstad utan även en etablerad cykelstad. Här finns fantastiska möjligheter för dig som vill ta dig fram på två hjul.

16


Foto: Micke Fransson

Foto: Micke Fransson

A

tt cykla är ett av de absolut bästa transportmedlen om man vill upptäcka nya platser. Att Motala tre gånger (2009, 2015 och 2016) har tilldelats priset som en av landets bästa cykelkommuner talar för sig självt: här är det lätt att ta sig fram på cykel. – Det är jättekul att vi fått de utmärkelserna. Det visar på att vårt kontinuerliga och målinriktade arbete har gett resultat, säger Motala kommuns trafikplanerare Martin Johansson. I över tio år har Motala kommun arbetat

med att förbättra framkomligheten på cykel. I dag finns det 11,9 mil cykelväg i kommunen och man är överens om att cykeln är en viktig del i den hållbara staden. – Det är lätt att ta cykeln överallt och det finns mycket att titta på. Många väljer att cykla i Motala och det är ett uttalat politiskt mål att få människor att cykla mer, säger Johansson. Vilka cykelutflykter kan man då göra i Motala? Mängder, menar Martin

Johansson och tipsar om populära sevärdheter som att ta sig en bit längs Sverigeleden, cykla längs vackra Göta kanal och besöka Varamobaden - ett av norra Europas största insjöbad. – Motala är en fantastiskt fin stad att cykla i även utanför tätorten så det är verkligen något att rekommendera. Det finns många trevliga vägar, tyvärr inte alltid cykelvägar men många mindre vägar är inte så trafikerade och med Vättern som utsikt blir det något alldeles extra.

17


Foto: Lukasz Malyszka

M

Vätternrundan är ett väldigt viktigt och roligt evenemang för Motala

otala stoltserar även med att vara värdstad till Vätternrundan som är världens största motionscykellopp. Varje år lockar cykelfesten med de olika loppen: Minivättern, MTBVättern, Tjejvättern, Halvvättern, Vättern GP och Vätternrundan tiotusentals besökare. I sommar går startskottet för den 52:a upplagan av den 30 mil långa Vätternrundan. – Vätternrundan är ett väldigt viktigt och roligt evenemang för Motala. Under helgerna som loppen går lever staden verkligen upp med alla besökare som kommer hit och för åskådarna finns det mycket att se och uppleva.

Bästa sättet att hitta cykelvägar och intressepunkter är att använda sig av den cykelkarta som finns att hämta gratis på alla infopoints. Motala kommun har nyligen gjort en uppdaterad version av cykelkartan och dessutom lanserat en digital version. – Den går att nå via kommunens hemsida och fungerar bra i telefonen också. Förutom cykelvägar och intressepunkter finns även friluftsområden och naturreservat utmärkta, säger Johansson. Så pumpa däcken, packa matsäckskorgen och bege er ut för att upptäcka Motala från cykelsadeln. Du kommer inte att bli besviken.

CYKELVÄGAR Bästa tipsen till dig som vill upptäcka Motala från cykeln är att kolla in sammanställningen av olika sevärdheter i Motala på start.motala.se/besokare/sevardheter. Det finns även tips på olika cykelturer i Motala kommun på www.naturkartan.se/ motala.

CYKELVECKAN

CYKELUPPLEVELSER I MOTALA

!

µ

Smedsby 13 min

Copyright: Motala kommun 2017

!

18

Bråstorp 10 min

Borenshult 12 min

Boren

!

2 km

Vättern Carlsund 8 min Lasarett 4 min Väster 8 min

1 km

! P

!

!Charlottenborg

Stora torget

! Dynudden 10 min

11 min

! Brinken 9 min

© Motala kommun, 2017

Minivättern

9 juni

MTB-Vättern

9 juni

Tjejvättern

10 juni

Halvvättern

11 juni

Vättern GP

15 juni

Vätternrundan

16-17 juni


El-cyklar El-c El -cyk yklar 11 oli olika modeller fr

4.999:4. .9

STORT UTBUD AV Utemöbler • Soffor • Matsalsgrupper • Sängar Mattor • Lampor • Presentartiklar

MOTALA i Bråstorp, Mineralvägen 22 Mån-Fre 7-20 lör-sön 9-18

Motalas största och utik! mest välsorterade cykelb

Vi har 178 års erfarenhet!

slags cyklar Vi servar & reparerar alla

Här finns allt till dig och din cykel! Du finner oss mitt i centrum Mån–Fre 10.00-12.30–13.30-18.00 Lörd 10.00-14.00 • Sön stängt Drottninggatan 18, Motala • Tel 0141-211 889

Ni hittar oss i cityhuset

stass denim & clothes

www.stassmotala.se

Välkomna! Johan, Madelene, Linda

n till

Välkomme

ÖPPETTIDER: Fre 10–18 Lör 10–16 Sön 12–16 Mån 10–18 Tis–tor STÄNGT

Eriksbergsg 4, Motala (Engelfabrikerna Charlottenborgsleden) Tel 0141-23 32 90

Res för tryckfel och slutf.

Rolf Bergs samlartomtar


SEGLA PÅ VÄTTERNS KLARA VATTEN Att ta sig fram i en segelbåt kan vara tyst och fridfullt. Men också livfullt och äventyrsfyllt. Vätterns klara vatten är perfekt för segling. Foto: Petter Blomberg

K

änslan att ta sig från en plats till en annan med bara naturens kraft är fantastisk. Att känna vinden i ansiktet, höra densamma i seglen och sväva fram på Vätterns vatten är så nära frihetskänslan man kan komma menar inbitna seglare. Har du aldrig testat att segla? Ta chansen i sommar och boka en charterresa med Vätterns snabbaste segelbåt – LaMorena. – Hon ligger på boj ute i Råssnäs på somrarna och står inne i Motala Verkstads plåtskjul under vinterhalvåret, säger ägaren Nils Forsfält. LaMorena är en skärgårdskryssare från 1922 och mäter 22,5 meter från vattenlinjen till masttoppen, är 19,87 meter lång och tre meter bred. Den går att boka för charterresor eller sponsorseglingar.

20

För några år sedan flyttade Forsfält och hans familj från storstadslivet i Stockholm till Varv utanför Motala. Nu är han nyligen invald som ordförande i Motala segelsällskap och visionen är tydlig – ungdomarna står i fokus. – Vi har gjort en ganska avancerad satsning och det är ungdomarna som är grejen. I år planerar klubben att återigen anordna en seglarskola för barn och ungdomar mellan 6-18 år. Den riktar sig både till dem som vill prova på segling för första gången och till dem som redan kan segla. Dessutom finns Piratskolan och Kaparna som vänder sig till barn i åldersgruppen 6-12 år där syftet är att introduceras i seglingsidrotten på ett lekfullt sätt. I Motala finns även ett av Sveriges två riksidrottsgymnasium i segling där ungdomar ges möjlighet att kombinera elitidrottssatsning och studier.

Varför ska man välja att segla på Vättern i sommar? Jan Lindblom, som är ordförande i Motalas andra segelklubb Motala segelklubb, MSK, säger så här: – Vättern i sig är en relativt öppen sjö och det finns många fina platser att segla till. Norra Vättern med skärgården i Askersund har ett unikt landskap och Ombo öar norr om Karlsborg är också ett smultronställe. Varför segling? – Det är lugnt, skönt och väldigt rogivande utan motorljud. Man behöver inte ha så bråttom på sjön. Vad ska man tänka på när man seglar på Vättern? –Sjön kan vara lömsk. De stora och öppna ytorna kan göra att det blåser upp snabbt så det gäller att följa vädret.


Läs, låna, ladda ner, surfa, gratis wifi och möjlighet att ladda din telefon och dator. Välkommen till biblioteken i sommar! Sommaröppettider 19/6–13/8 Huvudbiblio Huvudbiblioteket i Motala Mån-fre: 11-18 Lör: 11-14

Om du vill prova på att segla så kan du anmäla dig som gast på MSK hemsida. Du kan då får då möjlighet att följa med på en båt vid MSK kvällskappseglingar som sker på måndagskvällar vid fem tillfällen på för- och eftersommaren. Det finns många seglare i Motala och en av de mest meriterade är Bengt Helgesson som nyligen blev invald som hedersmedlem i MSK, Motala segelklubb. Han har seglat över hela världen och ser Vättern som ett av de absolut bästa vattnen att segla på. – Att det är rent och fint gör Vättern väldigt speciell. Man behöver inte ha med sig dricksvatten när man seglar här, det är bara att stoppa ner näven, menar Helgesson. Om du söker en kombination av spänning och lugn, vill ha en naturupplevelse utöver det vanliga och känna vinden i håret – då är Vättern en plats för dig i sommar.

LITEN SEGLARPARLÖR Bleke Anfallsvinkel Dejsa Dikt bidevind Gira Nock Beslå

Vindstilla Är vinkeln mellan luftströmmens riktning och segelprofilens korda Glida bakåt med vindens hjälp Segling så högt i vind som möjligt Svänga, ändra kurs Bommens ände, främre eller aktre Surra fast ett nedhalat segel

Biblioteket i Borensberg Meröppet kl 9-21 varje dag Mån, tors: 14-18 Tis, fre: 10-14 Biblio Biblioteket i Tjällmo Tis: kl.15-19 Biblioteket på nätet, alltid öppet

gotabiblioteken.se/web/motala


DELAKTIG I EN LEVANDE FOLKKYRKA! Fรถr mer information se tidningen Kyrkbacken, hemsidan eller besรถk vรฅra kyrkor!

www.motalaforsamling.se


90 år med

”STOCKHOLM-MOTALA” Lite undanskymt på en höjd ovan staden, i ett lummigt landskap vid de klassiska masterna, bokträd och vidsträckta gräsytor, står ett stramt och vackert hus: Rundradiomuseet. Delvis nyrenoverat i år – och mycket roligare än du tror.

”S

tockholm-Motala” är än i dag ett utrop man kan höra i Sveriges Radio P1:s radiohistoriska program. Motala ligger mitt i Sverige, och det insåg Telegrafstyrelsen, som år 1926 fick uppdraget att uppföra en rundradiostation för att Radiotjänsts sändningar skulle nå så stora delar av Sverige som möjligt.

annat att Luxor, grundat 1923, blev ett dominerande varumärke.

Stationen stod klar 1927 och firar alltså 90-årsjubileum i år. Det kommer att märkas, inte bara genom att museet fått en uppfräschad entré och en utvidgad kaféverksamhet. En ny utställning visar genom foton och radiorekvisita andan och kulturen i Sverige under 1920-talet, och dessutom kan besökaren följa uppbyggnaden av den i dag byggnadsminnesförklarade sändarstationen.

Sedan förra året kan man också uppleva lite av stämningen från beredskapsåren på 1940-talet, en tid då sändarstationen i Motala bevakades dygnet runt. ”Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget!” heter utställningen. Här kan man frossa i nostalgi. I museet finns kök, vardagsrum och en lanthandel från en nu avlägsen tid rekonstruerade; som att besöka en annan värld. Och alla dessa radiomottagare i många olika stilar finns förstås bland rekvisitan. Den 3 juni invigs också utställningen ”Arvet”, om andra och tredje generationens Sverigefinländare, där museet uppmärksammar att Finland fyller 100 år.

Det var under 20-talet som världen kom in i svenska folkets kök och vardagsrum, just genom radiomediet. Mycket hände som följande årtionden skulle växa till stora omvälvningar både hemma och utomlands. För industristaden Motalas del betydde radions genombrott bland

1920-talsutställningen invigdes när museets säsong drog i gång. 20-talet hade ju också en glad, kanske aningslöst sorglös anda, och det speglades med tidstypisk musik och dans under invigningen den 22 april.

Museets guider visar dig runt, och naturligtvis kan du som är speciellt teknikintresserad studera det en gång hemlighetsfulla innanmätet i en sändarstation; själva kärnan i Rundradiomuseet. Långvågssändaren var på sin tid Europas starkaste, med en styrka på 30 kW. De två 120 meter höga masterna, byggda av Motala Verkstad, skickade ut signaler som nådde platser 30 mil från Motala. Under 1930-, 1940- och 1950-talen utvecklades stationen men i början av 1960-talet togs den ur drift. Sedan mitten av 1970-talet är det vackra stenhuset på höjden ett av Sveriges mera spännande museer, alldeles bredvid de master som syns på långt håll och som är symbolen för Motala.

RUNDRADIOMUSEET I MOTALA Rundradiomuseet är öppet alla helger i maj kl 11-16. Öppet dagligen juni, juli och augusti kl 11-16. Öppna visningar för allmänheten tisdagar kl 11:00 under juni, juli, augusti. Öppet helger i september kl. 11-16. Fri entré.

23


ÖSTGÖTALEDEN

En paus från vardagsstressen

Upptäck Motalas fantastiska natur genom att vandra, cykla eller rida på en av Sveriges vackraste vandringsleder. På Östgötaleden finner du ro och frid istället för vardagens jäkt och stress. Östgötaleden har med sina 120 mil hamnat topp fem på listan över Sveriges vackraste vandringsleder. Här får du får avnjuta och omge dig av allt från höga träd, öppna landskap, hav och sjöar. Du får helt enkelt uppleva allt från en Ulf Lundell-låt genom att vandra Östgötaleden. De olika sträckorna är av olika karaktär och varierande svårighetsgrader, och du kan börja och sluta vandringen var du själv vill. Om du vill upptäcka den genom att vandra, löpa eller cykla i terräng, eller genom att sitta på en hästrygg är upp till dig själv. I år står Östgötaleden för en stor uppgradering. På andra håll i Öster-

24

götland har Östgötaleden funnits i över 20 år, fram tills i år har Motala Kommun saknats på Östgötaledens karta. Men 2017 kommer även vår vackra natur göras mer tillgänglig för allmänheten. Det kommer att ske en nydragning av leden i den norra delen av Östergötland från Finspång, norr om Tjällmo, via Godegård till Medevi. Tanken är sedan att leden ska fortsätta via Övralid och Motala för att ansluta till en befintlig led i Skänninge och utmed Göta kanal till Linköping. Delar av den nya leden som går över norra Motala kommer dessutom att vara anpassad för cyklar eller mountainbikes. Du passerar flera intressanta områden med historia längs vägen. I den norra delen breder maffiga Tylöskogen ut sig. Förr bröt man järnmalm i den skogsbeklädda bergstrakten, men idag är det bara du och tystnaden som följs åt längs leden. Vattenkraften kom från forsar och fall, och träkolen kom från skogen. Än idag byggs det årligen en kolmila i skogen i Godegård, vilket ger gott om kol som är perfekt till sommarens grillar.

Det är enkelt att packa ryggsäcken och bege sig ut på en tur, även för nybörjare. Alla sträckor på Östgötaleden är markerade med orange färg vilket gör det lätt att följa. I Sverige är vi överlag bra på skyltning om man jämför med andra länder. Skulle det vara så att man virrar bort sig på Östgötaleden så finns det, i stort sett, alltid täckning så du kan kolla kartan i telefonen. Annars är det de orangea prickarna som gäller. Packa kaffetermosen, ta på dig ett par bekväma skor och bege dig ut i Östergötlands vackra natur!

ÖSTGÖTALEDEN • Samtliga 13 kommuner i Östergötland har på något sätt minst en sträckning av Östgötaleden. • Östgötaleden går vissa sträckor gemensamt med Klosterleden och vissa sträckor har den andra namn som till exempel Omberg runt. • Leden ansluter i nordöst till Sörmlandsleden och i söder till Sevedeleden, Tjustleden och Höglandsleden. www.ostgotaleden.se


BORENSBERG

6.995:–

Ord. pris 7.995:–

Den lilla sjöstaden vid Göta kanal

PALMA 3-sits soffa med divan L 283 cm, D 153 cm, H 72 cm. Tyg Belmondo. Träsarg i oljad ek.

Foto: Pia Axelsson

Paketpris!

9.995:– Ord. pris 12.990:–

porslin och mycket mer!

Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal, är en idyllisk ort att semestra i och bjuder på en hel del roliga aktiviteter under sommaren. Närheten till vattnet och naturen visar Borensberg från sin bästa sida. Passa på att hyra en cykel och cykla längs med Göta kanal. Vad sägs om att avsluta med en picknick vid kanalen?

CUMULUS Hjärtanäs Kontinentalmadrass 180x200 cm. Grå. Komfort fast/medium/fast. Inkl bäddmadrass, ben och huvudgavel. Finns i 160/180x200 cm.

Motala Drakvägen 8, Motala Tel 0141-23 95 90

Upptäckardagar 29 april-1 maj kl 10.00 - 16.00 Extra arrangemang på besöksmålen, kolla Facebooksidan för aktuellt program.

ALLSÅNG PÅ GÄSTIS Sommaren 2014 blev startskottet för Allsång på Gästis som leds av Magnus Bäcklund. Under tidigare år har artister som Uno Svenningsson, Micke Syd & Tommy Ekman, Lasse Holm, Jan Johansen, Lill-Babs, Elisa Linström och många många fler gästat den populära allsången. Startskottet för årets allsång sker den 13 juli och pågår varje torsdag till och med den 10 augusti.

Välkomna! R51

MOTALA

8

10

HUSBYFJÖLS MARKNAD 2016 utsågs Husbyfjöls marknad till den bästa marknaden i Östergötland av lokal media. Marknaden har varje år mellan 40.000 - 50.000 besökare och sker alltid den första lördagen i september. 2017 års upplaga kommer därför att ske den 2 september.

9

6-7 5 4 2-3

211

1 12

4

13

KANALLÖPET OCH BORENSBERGSDAGEN Kanallöpet är en halvamara mellan Borensberg och Ljungsbro, längs med Göta Kanal. I fantastisk natur kan du som tävlingslöpare, motionär eller familj, välja mellan att motionera 21, 10 eller 5 km. Loppet äger rum den 7 maj och du kan läsa mer och anmäla dig till loppet på kanallopet.com

11

990

15 (gamla Rv 32)

17 919

16

14

(gamla Rv 50)

Upptäck!

2017

Smultronställen len le n

Fler tips hittar du på www.motala.se/borensberg

runt Motala

Smultronställen runt Motala

smultronruntmotala www.smultron.info

1. Näs gårdsbutik 2. Verner von Heidenstam 3. Farfarstugan 4. Keramik & betong i Kavlebäck 5. Grissafari Kalvsjö gård 6. Hotel Medevi Brunn 7. Medevi ProSalus/ Medevisalvan 8. Sinnenas gård 9. Tjällmo gästgivaregård 10. Tjällmo hembygdsgård 11. Glasbrukets vandrarhem 12. Brotorps gårdsbutik 13. Perenner på bakgården 14. Tomatboden i Varv 15. Blomsterglädje café 16. Grepstad Gårdsbutik/ Grepstad jordgubbar 17. Figurinen Skeppstad Antik & kuriosa


FÖLJ MED PÅ EN TIDSRESA Följ med på en tidsresa i Medevi den 15 och 16 juli. Det här blir en helg där Medevi Brunn blommar upp till historiskt fornstora dagar där själva anledningen till platsens existens - Gustaf Soop och Urban Hjärne - får stå i fokus. Foto: Gustav Norman

–D

et här är en del i vår nysatsning för Medevi Brunn, säger Maria Bergagård som är projektledare för evenemanget. Medevi Brunn är i sig en historisk plats. Allt började 1678 när nämnda Soop och Hjärne fann de hälsobringande egenskaperna i vattnet på Medevi. Platsen utvecklades till att bli ett spa och en rekreationsort av ansedda mått. Här finns bland annat Sveriges äldsta hotell, Sveriges äldsta badhus, en kyrka och ett stort antal övriga historiska, K-märkta, byggnader som alla är under, eller kommer att få, en varsam renovering. Under Medeltidshelgen 15 och 16 juli kommer Medevi Brunn att förvandlas.

Här kommer att sjuda av liv och rörelse. Besökaren får en skjuts tillbaka i tiden och kommer att mötas av bland andra riddare, gycklare och hovdamer. Under lördagen och söndagen kommer publiken att erbjudas tornerspel med äkta riddare till häst, modevisning med 1700-talskläder och medeltida marknad. Ringränning kommer att genomföras längs den stora gången genom brunnsområdet och barnen kommer att erbjudas tidsenliga aktiviteter och ponnyridning med riddar-ponnies kommer såklart att finnas för de barn som är sugna på att prova att sitta upp i sadeln. Under lördagskvällen finns möjlighet att vara med på det stora gästabudet där maten är historiskt inspirerad och när skymningen fallit kommer en eldshow att avsluta dagen.

Naturligtvis kommer det att arrangeras både guidade turer på Brunnsområdet och grötlunk under Medeltidshelgen - precis enligt det ordinarie schemat. Liksom det kommer att vara möjligt att besöka Brunnsorkesterns dagliga underhållning under Medeltidshelgen. – Vi vill bredda vårt utbud av aktiviteter och ”Medeltid i Medevi - en tidsresa från då till nu” var en av många ideér som kom upp när vi satt och bollade ideér, säger Maria Bergagård som också är försäljningsansvarig för Medevi Brunn. Musikunderhållningen under Medeltidshelgen kommer Medevis egna Brunnsorkester att ansvara för.

MEDEVI BRUNN Medevi Brunn är Sveriges äldsta brunnsort och ligger cirka 15 kilometer norr om Motala. Brunnsverksamheten grundades 1678 av Urban Hjärne och Gustaf Soop. Den speciella miljön i Medevi Brunn är bevarad och de många byggnaderna är byggnadsminnseförklarade.

26


Välkomna V lk tillll

Z-Parkens Z P k Camping i Motala Tel 0141-21 11 42 www.z-parken.se

ett stenkast frĂĽn Nordens stĂśrsta insjĂśbad,

vackra Varamobaden

En plats i historien, vila fÜr natten, mat frün traktens gürdar, sjÜar och skogar. Sedan 1670 har Gästgifvaregürden välkomnat gäster frün när och fjärran. Välkommen du ocksü. Backgürdsvägen 3, 590 34 Tjällmo Tel 0141-600 30 | info@tjallmo.com | www.tjallmo.com

1\D *ROI 6YHULJHV PHVW N¸SWD ELO 8WUXVWDG PHG EODQG DQQDW � $&& $GDSWLY IDUWK§OODUH LQNOXVLYH )URQW $VVLVW RFK &LW\ (PHUJHQF\ %UDNH PHG IRWJŒQJDULJHQNŒQQLQJ 3HGHVWULDQ 0RQLWRULQJ � $SS &RQQHFW VPDUWSKRQH DQVOXWQLQJ � /(' EDNOMXV � /ŒWWPHWDOOIŒOJDU 7RURQWR � 3UH &UDVK RFK 0XOWLNROOLVLRQVEURPV � 5DGLR &RPSRVLWLRQ 0HGLD PHG GLVSOD\

3ULV IU§Q NU

:H PDNH WKH IXWXUH UHDO

BILLĂ…N FRĂ…N

KRONOR*

%UÂŚQVOHI¸UEUXNQLQJ EODQGDG N¸UQLQJ Č? O NP &2ďż˝ XWVOÂŚSS Č? J NP 9RONVZDJHQ %LOO§Q P§Q NRQWDQW UHVWVNXOG U¸UOLJ UÂŚQWD EDVHUDG S§ 9:)6 EDVUÂŚQWD HII UÂŚQWD PDUV 0LOM¸NODVV (XUR 9L UHVHUYHUDU RVV I¸U HYHQWXHOOD ÂŚQGULQJDU RFK DYYLNHOVHU %LOHQ S§ ELOGHQ ÂŚU H[WUDXWUXVWDG

www.wahlstedtsbil.se

Ronny Fyrstedt 0141-21 60 42

Peter Eriksson 0141-21 60 43

Nicklas SĂśderberg Marcus Wahlstedt 0141-21 60 44 073-039 19 12

FĂ–LJ OSS OCH TA DEL AV VĂ…RA ERBJUDANDEN! www.brastorp.se facebook.com/brastorp

Vardagar 9-18 • LÜrdagar 10-15 Vintergatan 16-17, Motala Vintergatan 16-17, Motala Tel. 0141-21 60 30 vx Tel. 0141-21 60 30 vx

Pü Vätternkustens mest kompletta handelsplats i Motala finner ni ett brett utbud med kända varumärken fÜr hem och trädgürd, lek och fritid samt givetvis livsmedel. Här kan hela familjen känna sig hemma. Det finns gott om gratis parkeringsplatser i direkt anslutning till butikerna och Üppettiderna är generÜsa.

Allt fÜr familjens bekvämlighet.

@brastorpfamilyshopping

Svenskt Porslins Museum

En av landets stĂśrsta samlingar med 250 ĂĽr av svensk porslinstillverkning

â€?porslin vi minns, glĂśmt och aldrig settâ€? Stor sommarutställning om 1950-talet

FORM FĂ„RG DESIGN

Vackert utflyktsmĂĽl i historisk bruksmiljĂś. Servering, 1700-tals miljĂśer o interiĂśrer, vagnsmuseum, visthus, 1700-tals kĂśksflygel mm. Ă–ppet: juni lĂśrd/sĂśnd 11-18 | juli varje dag 11-18 (ej fredag) | aug lĂśrd/sĂśnd 11-18

Godegürds säteri, 591 98 Motala, tel: 0141-80200 30 km n Motala www.godegard.se | www.svenskt.porslinsmuseum.dinstudio.se


SOMMARSUCCÉN

DIGGILOO gästar Motala

Diggiloo fokuserar på sommar, skratt, värme, familj och omtänksamhet. År efter år bjuder Diggiloo på en fantastisk bredd på artisterna. Detta har visat sig vara ett vinnande koncept som lockar allt från stora till små.

D

iggiloo-gänget ger sig under 2017 ut på turné för femtonde året i rad. Och det gör man med pompa och ståt! Vadstena slott har varit ett stående stopp i turnén under alla år förutom ett, men i år tar man sig an Motala för första gången. Nästan en och en halv miljon har redan sett den populära sommarhöjdpunkten sedan starten 2003. Den 11 augusti uppträder några av landets hetaste och folkkära artister på fotbollsplanerna i Råssnäs, cirka 3 km från Motala centrum. Om du följt årets Melodifestival känner du säkerligen igen en hel del ansikten och röster. David Lindgren, som var programledare i år, har även hunnit med att medverka i Melodifestivalen som artist med bland annat

28

Shout It Out. Robin Bengtsson är nu aktuell efter att ha vunnit årets melodifestival med låten I Can’t Go On. Och Wiktoria var även hon var med i årets Melodifestival med låten As I Lay Me Down. Diggilooveteranerna, får vi väl ändå kalla dem, Charlotte Perelli och Jessica Andersson, börjar bli ett stående inslag på turnén. Charlotte gör nämligen sin sjätte Diggilooturné medan Jessica Andersson är med på sin trettonde(!). Andreas Johnson var med under turnén 2015 och är nu tillbaka till 15-årsjubileumet. Debuterar i år gör Bruno Mitsogiannis, den stora musikalstjärnan som bland annat spelat i stora uppsättningar som We will Rock you, Rock of Ages och Jersey

Boys. Tommy Nilsson är en av Sveriges största och mest folkkära artister, så räkna med allsång när han sjunger sina hits. Özz Nûjen debuterar även han och kommer förmodligen bjuda på en hel del skratt och komik, om även han kommer ta ton är oklart. Årets show bjuder, som alltid, på ett program sprängfyllt med hits, humor och en sällsynt smittande spelglädje. Detta fördelat på tre underhållande och fullspäckade timmar. Vrid upp dina förväntningar till tio och gör dig redo för en solsäker upplevelse - som garanterat kommer att få dig att skratta, sjunga, och klappa långt efter att scenbelysningen slocknat.

Detta härliga gäng kommer till Motala. Foto: Anna-Lena Ahlström


UTDRAG UR KALENDERN

SOMMAR 2017 APRIL/MAJ

APRIL/MAJ

MAJ

MAJ

29-1

29-1

7

7

Norra Vätterns konstrunda

Upptäckardagarna

Kanallöpet

Borensbergsdagen

JUNI

JUNI

JULI

JULI

9-17

28

14-16

15-16

Vätternrundans cykelvecka

Varamobaden Open Water

Bågskytte SM

Medeltidsfestival i Medevi

AUGUSTI

AUGUSTI

JULI

AUGUSTI

27-29

3-6

5

11

Stadsfestivalen

Styrkeprovet Rally för äldre bilar

1572 MTB Challenge

Diggiloo på Råssnäs

AUGUSTI

AUGUSTI

SEPTEMBER

SEPTEMBER

19 Hantverksmarknad Gamla Motala Verkstadsområde

19

2

16

Jazz- och Bluesfestival

Husbyfjölsmarken

Nya Broloppet

SEPTEMBER

22-24 Veteran-SM orientering

HELA UTBUDET FINNS PÅ START.MOTALA.SE/EVENEMANG/

29


DAGS FÖR ETT RIKTIGT styrkeprov

Första helgen i augusti kommer de riktigt gamla bilarna att inta Motala. Det är dags för Styrkeprovet, nordens största arrangemang för bilar tillverkade före 1926. Veteranbilsloppet har körts varje år sedan 1983 och alternerar mellan olika orter i Sverige, Norge och Danmark.

–D

et brukar komma mellan 60 och 100 bilar. Det beror ju lite på hur många det är som får igång sina fordon när det är dags för avfärd, säger Johan Rahm, museichef för Motormuseet i Motala. Bilarna som deltar får inte vara tillverkade senare än 1925. Så det är riktigt gamla pärlor vi talar om. – De som håller på med det här är riktiga nördar. Bilarna är sådana att jag absolut tror att de kommer dra en stor publik, säger Johan Rahm. Fordonen kommer att rulla in i Motala på torsdagen och då ställer förarna upp dem ute på Hamnparkeringen för natten. På fredagen rullar ekipagen iväg norrut via Medevi Brunn för lunch för att vid 14-tiden börja komma tillbaka till Motala. På lördagen kommer bilarna att rulla mot

Omberg och stanna för lunch i Vadstena innan man sakta rullar tillbaka till Motala igen för att parkera på Stora Torget där bland annat ett manöverprov väntar. Styrkeprovet avslutas på lördag kväll med en galamiddag för inbjudna gäster. Att veteranbilsloppet hålls i Sverige, och Motala, i år är väldigt passande för Motormuseet. Just i år kommer deras sommarutställning ”Elfordon Dåtid – Nutid – Framtid” att erbjuda en del riktiga klenoder. Bland de bilar som kommer att visas finns en äkta ”farmor Anka-bil” – en Detroit Electric – som drottning Silvia provkört. Men även andra elfordon som elcyklar, modernare elbilar och hybrider kommer att finnas med. – Vi kommer att ha så mycket elpryttlar som möjligt på den yta vi har för utställningen, säger Johan Rahm.

STYRKEPROVET OCH MOTORMUSEET Styrkeprovet 2017 arangeras av Automobilhistoriska klubben, Mässing och Nickelsektionen i samarbete med Motala Motormuseum och Motala kommun. Styrkeprovet är ett rally för fordon tillverkade före 1926. Det kördes första gången 1983 i Norge och arrangeras varje år i något av länderna; Sverige, Norge och Danmark. Motala Motormuseum har funnits sedan 1995 och är Sveriges mest besökta bil och upplevelsemuseum. På den 2 400 kvadratmeter stora utställningsytan finns bland annat 300 fordon från olika tidsepoker. Foto: Peo Flink

30


MOTALAGUIDEN Äta, bo och uppleva i Motala

RESTAURANGER & CAFÉER HOTELL & VANDRARHEM

Bispo

Borensbergs Gästgivaregård

Nöjespalatset för alla. Koppla av, njut av god mat eller ge utlopp för din tävlingslust – bowling, biljard eller en femkamp mot dina vänner. Vi har mycket roligt för alla åldrar!

Borensbergs Gästgivaregård ligger längs med Motala Ström. Här finns Bed & breakfast, Restaurang Fem Ackeräng och Allsång på Gästis. Vi har också lokaler för mindre och större event. Välkomna till oss!

Bispmotalagatan 5-7, 0141-75 30 75 info@bispo.se, bispo.se

Hemsida: www.borensbergsgastgivaregard.se Mail: kontakt@borensbergsgastgivaregard.se Telefon: 0141-40161

Farfarstugan

Övralid

Mastklättring

Oavsett om du är ute efter traditionell fika eller kanske Farfarsstugans berömda räksmörgås eller en varm paj så hittar du underbar utsikt, lugn miljö och fantastiska promenadvägar här på Farfarstugan.

Nationalskalden och Nobelpristagaren Verner von Heidenstams sista hem, 19251940. Vuxna 50:-, 12-15 år 25:-. Bok- och museishop. Servering i Farfarstugan. Övralidspriset utdelas den 6 juli kl. 16.00 med tal, sång och musik.

För den som inte räds äventyr eller att förlora fötternas kontakt med moder jord är mastklättring den självklara upplevelsen. Dessutom får du studera en intressant del av Sveriges radiohistoria på extremt nära håll.

Rv 50 norrut sväng vänster Nykyrka, vid kyrkan sväng vänster mot Övralid.

0141-22 00 36 Öppet: 13/5-13/8, Visning varje hel timma 10-17, Övriga tider se hemsidan. www.ovralid.se.

Lasses Turistservice, 0705-45 13 54, eller Svecia Travels 0141-209900 start.motala.se/besoka/

SE OCH GÖRA

INFOIPOINT

FOTO: PIA AXELSSON

31


MOTALAGUIDEN Äta, bo och uppleva i Motala

32

Charlottenborgs slott

Motala industrimuseum

Rundradiomuseum

Charlottenborgs slott från 1600-talet har samlingar med anknytning till Motalabygden. Se Sophia Isbergs unika träsniderier. Ny utställning Broderier från 50-och 60-tal. öppet tisdag-fredag under juni-aug kl 11-16.

Industrimuseet i gamla Motala Verkstad visar föremål och modeller från Motala Verkstad ”Sveriges Verkstadsindustris vagga” från 1822. Produkter från Motala som lok, kylskåp till torpeder. Öppet v. 25-32 kl 12-16.

"Stockholm-Motala". Motala rundradiostation 90 år, vi firar med en utställning om huset och 1920-talet. Finland 100 år! ”Arvet” visar andra och tredje generationens sverigefinnar. Öppet helger maj och sept varje dag under juni-aug kl 11-16.

www.motala.se/uppleva-och-gora/kultur/ museer-kulturarv/museer/ museer@motala.se

www.motala.se/uppleva-och-gora/kultur/ museer-kulturarv/museer/

www.motala.se/uppleva-och-gora/kultur/ museer-kulturarv/museer/ museer@motala.se

Godegårds Marknad

Medevi brunnsorkester

Husbyfjöls marknad

Godegårds Marknad hålls i Godegård tre mil norr om Motala.

23 juni- 13 augusti. Konserter ti-sö 15.00-16.00, 19.30-20.15 Grötlunk dagligen 21.00. Högbrunnsdans on 21.30-22.30 Skymningskonsert fr 21.45-22.30 Fri entré. Välkomna!

Lions Borensberg firar 60 års jubileum 2017. Våra aktiviteter sommarhalvåret 2017 är: Första Metardagen, lördag 7 maj kl 10-12. Husbyfjöl Marknad, lördag 2 sept kl 10-16

Alltid 1 maj i Godegård. Klockan 10.00 -- 16.00.

Medevi Brunn, RV 50 norr om Motala www.medevibo.se www.medevi.info

Besök vår hemsida www.lionsborensberg.se


Furulid café och camping

Medevi brunn

Hotell Östermalm

Vi erbjuder café, camping, ställplatser och stugor i Varamobaden. Här bor du naturskönt och rofyllt bara ett stenkast från stranden och Vätterns klara vatten. Vårt mysiga och välsorterade café är öppet från 14.00 varje dag under sommaren.

Ta en paus i en annan tid. Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne. Som sommargäst njuter man av goda middagar, trevliga fikapauser, vinkvällar, musikframträdanden och boende i härligt historiska rum.

Välkomna till ett hotell nära Resecentrum med rymliga rum och nybyggda badrum. Stor fri parkering och wifi. Prisvärt, personligt och familjeägt. Café både mot pulserande gata och mot lummig innergård.

Läs mer om vårt programutbud, boka boende se våra öppettider på vår hemsida: www.furulid.se

0141-911 00 www.medevibrun.se (information och bokning) Medevi Brunn 6B, 591 97 Motala

Östermalmsgatan 20, 0141-21 99 00, E-post: info@hotellostermalm.se www.hotellostermalm.se

Restaurang Nostalgi

Motala Motormuseum

Hotell Nostalgi

Här kan ni avnjuta en god middag, lunch eller en kopp kaffe med kaka intill Vättern med utsikt över Motala hamn. Eller varför inte ta en svalkande dryck på vår uteservering med en vy över Motalabron i solnedgången. Varmt välkomna till oss!

Sveriges mest besökta motormuseum med Nostalgi från golv till tak i tidsenliga miljöer. Bilar, MC, mopeder, TV/radio, fotoutrustning och annan teknik samlad i Motala hamn. Vi har öppet alla dagar hela året.

Bo och konferera i unik sjönära miljö alldeles intill Göta kanals utlopp i Vättern. Som gäst eller konferensdeltagare har du dessutom fri entré under din vistelse här hos oss på Hotell Nostalgi.

Restaurang Nostalgi, Hamnen, Motala Tel 0141-56400 restaurangnostalgi@hotellnostalgi.se

Platensgatan 2, 591 21 motala Tel. 0141-58888 Motormuseum.se, motormuseum@telia.com

Hotell Nostalgi. Hamnen, Motala Tel 0141-56400 info@hotellnostalgi.se

Högby Spa & konferens

Vätternakvariet

Mughals

Bullerbykänsla blandad med Spalyx. Njut av våra pooler, bastur och en härlig miljö. Vår restaurang bjuder på mat av hög klass med de finaste råvaror. Det går bra att komma både på Dagspa eller Spa med övernattning. Välkomna!

Vätternakvariet är det största och mest besökta insjöakvariet i länet. Det ligger i den gamla tullkammaren nära Motormuseet. Här finns Vätterns alla fiskarter och även tropiska fiskar som t.ex. Pirayor. Vi har öppet hela året.

Enda indiska restaurangen i Motala som serverar indiska rätter, husmanskost, kötträtter, plankstek och pizza under samma tak, fullständiga rättigheter. Öppettider: mån-fre 11-22, lör-sön 12-22, lunch mån-fre 11-15.

www.spa.hogbygard.se info@hogbygard.se, tel. 0141-42060

Platensgatan 3, 591 21 motala Tel. 0141-58888 Motormuseum.se, motormuseum@telia.com

Östermalmsgatan 96, 591 60 Motala Tel: 0141-210011, info@mughals.se www.mughals.se

FOTO: PIA AXELSSON

33


MOTALAGUIDEN Äta, bo och uppleva i Motala

34

PIZZA di PALERMO

Biografen Motala

Är ni riktigt hungriga? Hjärtligt välkomna till vår fräscha pizzeria med utmärkt service. Menyn är fullspäckad av god mat! Ni hittar oss mittemot sporthallen. Öppet Mån – Tors 11-21, Fre – lör 11-22, Sön/Helgdag 12-21. Sommartid alla dagar till 22.

Film är bäst på bio. Välkommen till Royalbiografen

Tel: 0141- 507 46 Östermalmsgatan 51, Motala

Drottninggatan 20 59135 Motala

Loppis i Fornåsa

Bondens bord

Keramiktorget

Åk på utflykt till vårt loppis fördelat på tre olika hus, ca 2000 kvm totalt. Vi har ett brett utbud av verktyg, husgeråd, vintage, antikt, media, byggvaror etc. Öppet vardagar 11-18, lör-sön 11-15.

En restaurang där vi bland annat serverar ekologiska och närproducerade råvaror til�lagade som vi själva vill äta det och erbjuda er. Serverad av kunnig och trevlig personal i en skön miljö. Finns också en Bistropub i anslutning till restaurangen. Välkomna!

Här kan du prova på att dreja och gå kortare kurser i keramik - främst för dig som vill lära dig grunderna under lättsamma former. Jag tar även emot ex. möhippor, arbetsgrupper och kompisgäng. Det är möjligt att boka aktiviteter året om, både dagtid, kvällstid och helger.

Tel: 0141-70150, info@loppisifornasa.se, loppisifornasa.se.

Boka bord på hemsidan www.bondensbord.se. Facebook: Bondens Bord - Restaurang & Pub. Tel. 0141-208818.

www.keramiktorget.se info@keramiktorget.se, 0733-860000, lönsås Herrängen 602, 59028 Borensberg

Mias lilla salong

Mat & Café 59:an - 71:an

Motala församling

En lugn och avslappnad atmosfär. Våra terapeuters ambition är att du ska få behandling utifrån dina behov, med produkter som passar just dig. Ansiktsbehandling - Massage - Fotvård - Frans/brynfärgning - Vaxning Gelnaglar - Fransförlängning - Näringsterapi.

Välkomna till lunch på 59:an eller vår buffé på 71:an. Till maten ingår sallad, efterrätt, dryck, bröd, kaffe och kaka. Vi erbjuder även avhämtning, catering, smörgåstårtor, tårtor m.m. Öppet mån-sön.

Alltsedan medeltiden har kyrkan funnits på plats i Motala som en självklar del av livet. Motala församling är idag lika livaktig som någonsin. Välkommen till Motala församling, en del av livet!

Torggatan 4, 59031 BORENSBERG miaslillasalong@boremail.com, 0702-635560

59:an - Nedre Kaptensgatan 7. Tel: 0141-546 01 71:an - Agneshögsgatan 71. Tel: 0141-573 00 matochcafe.se

Sjögatan 9, Tel: 0141-21 08 10, p.exp@motalaforsamling.se www.motalaforsamling.se


Strandstugorna i Varamon

Norrgår´ns Event

Mallboden Café & Vandrarhem

Vår stugby i Varamon, består av 7st 4-bäddsstugor, 4st 2-3 bädds Comfortstugor och en konferensstuga. Naturskönt läge nära Vätterns sandstrand och 3 km från Motala centrum. Njut av solnedgång, lång sandstrand och en underbar utsikt.

Hos oss är grupper välkomna att boka in sig och göra femkamp i skogen. Där ingår det att skjuta luftgevär, kasta yxa, kasta lasso, blåsa blåsrör och avsluta allt med en spikduell. Kombinationen natur, tävling och gemenskap är svårslagen!

Välkomna till vårt café & vandrarhem intill Göta kanal. Här kan ni ta en fika i historisk miljö. Våra våfflor är uppskattade. Vi serverar även lunch och mycket annat under högsäsong. Öppet dagtid maj-september. Besök oss på mallboden.se för mer information.

0141-219900, www.hotellostermalm.se info@hotellostermalm.se

Hemsida: www.norrgarnsevent.se Mail: henrik@norrgarnsevent.se Telefon: 073-0225843

www.mallboden.se, 0141-21 09 23 Varvsgatan 17, 591 60 Motala

Pizzeria Valencia

Torpa Gård Konferens & Event

Ströget

Pizza, Kebab, Sallad, Pasta. Öppet må-sö 11-21:00. Välkommen att prova våra fantastiska pizzor.

Familjärt hotell på landet, med lugna och fartfyllda aktiviteter för både stor och liten. Prova kräftfiske, Fångarna på Torpa, crosskart, folkrace med mera. Kom och ha kul på Torpa Gård! Varmt välkomna!

Hos oss kan ni få allt från fika till komplett middag i avslappnad loungemiljö. Vår uteservering har ett av de bästa lägena på torget, vi har fullständiga rättigheter. Välkomna in!

0141-210700 Drottninggatan 16A

Torpa 10, 59028 Borensberg 0141-40848, kontor@torpagard.com

Strogetmotala.se, Tel 0141-56600 Facebook: ströget cafe & bistro

Tjällmo Gästgifvaregård

Hamnpiren Glasscafé & Bistro

Pizzeria Champs Elyseés

En plats i historien, vila för natten, mat från traktens gårdar, sjöar och skogar. Sedan 1670 har Gästgifvaregården välkomnat gäster från när och fjärran. Välkommen du också.

Hamnpiren inryms i den gamla slussvaktarbostaden, vackert beläget vid Motala hamn mellan Motala ström & Göta kanal. Besök oss & upplev fantastisk glass och rustik mat i en pittoresk, familjär och lugn miljö med inspiration från sjölivet.

Öppet varje dag 11-22 Beställ via onlinepizza.se eller ring vårat telefonnummer 0141-54264

Backgårdsvägen 3, 590 34 Tjällmo Tel 0141-600 30, info@tjallmo.com www.tjallmo.com

Hamnpiren 4, 591 37 Motala, Telefon: 070-222 91 73 info@hamnpiren.nu, www.hamnpiren.nu

Poppelgatan 1, 59135 Motala Tel 0141-54264

35


36

Nubbekullens Hembygdsgård

Näs Gård

Restaurang Lyckan

Besök August Malmströms barndomshem, skaparen av en av Sveriges mest kända konstverk Grindslanten. Ursprungsmotivet hittar ni alldeles utanför. Öppettider 13-17 alla söndagar juni-aug. Rastplatsen är alltid öppen. Vi tar även privata bokningar!

Underbara grå och vita lockiga fårskinn samt övriga produkter från egen gård. Butiken innehåller nyheter från Lena Bjerre Design, Paradsverkstan, Ullcentrum m.fl. Vackert belägen vid Vätterns strand. Nyöppnat café!

Här kan du njuta av vällagad mat i en trivsam miljö. Det finns även en trevlig uteservering, och vi har naturligtvis fullständiga rättigheter. Mer info på hemsidan.

Skyltat RV 50 mellan Nykyrka och Medevi Tel: 0141-91024 eller 220237, www.hembygd.se/vastra-ny vastranygulahuset@gmail.com

Tel 070-6027209 / 070-5178686. Näs gård, 59197 Motala. www.nastorplamm.se

www.lyckan.se Storgatan 26, 591 38 Motala 0141-21 99 99

Gongiversum

Ubbes bageri & Café

Äventyrsgolfen Lindgården

Sadhana Yoga & meditationsskola, Gongiversum- platsen för inspiration, transformation, återhämtning, självkännedom & balans i kropp, sinne och själ. YOGA MEDITATION GONG Välkommen!

Hos oss kan du fika i en trevlig miljö. Vi har allt för fikastunden. Våra fik hittar du centralt placerat vid torget i Motala samt mittimellan centrum och köpcentumet Bråstorp.

Lindgården finns i Varamobaden. En Äventyrsgolfbana av bästa sort! På denna bana händer det mesta. Vi har mjukglass, skopglass och mera i vårt café.

www.gongiversum.com

Repslagaregatan 11, 0141-21 41 00 Lasarettsgatan 50, 0141-21 29 40

Stjärnvägen 1, Varamobaden, Motala 0141-54480, Epost info@lindgarden.se www.lindgarden.se

Z-Parkens Camping

Folkracefestivalen i Motala

Korpen

Z-parkens familjecamping ligger 2,5km norr om Motala centrum. Vi har 73 elplatser och 4 stugor. Servicekiosk med dagligvaror, lekplats och en gräsplan för lek och bollspel. Inom gångavstånd finns: Restauranger, strandserveringar, minigolfbanor.

I år anordnas tävlingen för 36:e året i rad av SMK Motala Bil. Som vanligt avgörs tävlingen under 5 fartfyllda dagar vecka 29 på Dunteberget utanför Motala, och i år är det 19-23 juli som gäller.

Står för glädje, gemenskap och att alla är välkomna! Korpen erbjuder styrketräning, gruppträning, racketsporter, lagidrotter och arrangemang.

www.z-parken.se Månvägen 591 52 Motala 0141-21 11 42 campingen@bkzeros.se

Plats: Dunteberget, Motala Läs mer på: www.facebook.com/folkracefestivalen

www.korpenmotala.se 0141-215911


MOTALAGUIDEN Shopping

Tullkammaren Kanalbutik & Café

Illersjö Gård

Drejat av Barbro

Besök vår oas strax utanför Motala. Hos oss hittar ni under säsong jordgubbar för självplock och färskpotatis. I vår gårdsbutik kan ni handla närodlade produkter och presentkorgar. Öppet mån-fre. 9-18, lör-sön. 9-16. Gårdsbutiken öppen 7-19 alla dagar.

Keramik till nytta och glädje. Här finner du handdejad keramik, för hem och trädgård med en personlig twist. Välkommen till Kavelbäck 13 km norr om Motala mellan Nykyrka & Medevi.

Platensgatan 3, Motala, Tel. 0141-20 99 00 www.tullkammarenimotala.se

Riksväg 50, 5 km norr om Motala. Anton: 070-655 98 70, Camilla 070-494 22 51 Ring för info om tillgång jordgubbar/färskpotatis.

Öppettider se hemsida eller ring. www.drejatavbarbro.n.nu 0709-563623. Kavelbäck 65, Motala

Grepstad

Blomsterglädje

Gallerian i Motala

Välkommen till västra Östergötlands mest välsorterade Gårdsbutik! Grepstad gårdsbutik är öppen året runt, och utbudet varierar efter säsong. Sommartid säljer vi jordgubbar från egen odling. Kaffeservering.

På Blomsterglädje hittar du alltid ett stort utbud, god kvalitet och service. Besök vår fina snittkyl med buketter och dekorationer. Stor sortering av heminredning. Pausa och ta en räkmacka och kaffe i vårt trevliga fik. Öppet mån-fre 9-18, lör 9–16, sön 10–15.

Gallerian i Motala med 23 butiker i hjärtat av Motala centrum. Shopping ,fika , lunch och mycket mer. Parkering på övre plan av Gallerian.

Vi finns ca 5 km från Motala mot Skänninge utmed gamla rv.32. www.grepstad.se Tel 0141-231900, 0709-426105, 0706-291217

Södra Freberga, 591 92 Motala Tel. 0141-75 33 33

Öppettider: mån-fred 10.00-18.30 Lör 10-15

Välkommen till vår kanalbutik & café i gamla anrika Tullkammaren i Motala hamn. Här hittar du lokala souvenirer, trevliga presenter och gott fika. Vi har öppet hela året - välkommen!

37


MOTALAGUIDEN Shopping

Tapetsör Sofia Fackler

Beccas hårstyle

Bettans Massage

Omstoppning, omklädsel av möbler. Försäljning av tyger och inredningsdetaljer. Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram.

Beccas hårstyle är ett alternativ för alla. Vi jobbar alltid utifrån dom senaste teknikerna. Vi utför alla tänkbara behandling så som, klipp, färg, slingor, löshår, perm, uppsättningar m.m. Drop in (i mån av tid) tidsbokning. Välkomna!

Bettans Massage erbjuder massage och friskvård samt högkvalitiva kosttillskott i min lokal i Borensberg (på sommaren även i Hälltiljan i Tjällmo). Jag kan även komma till er och berätta om mina produkter. Ring och boka tid. Med inspiration kommer jag.

Sofia Fackler, Källgatan3, 590 31 Borensberg Tfn 0705 42 18 73 www.sofiafackler.blogspot.com sofiafackler@hotmail.com

Tel. 0709404446 (salongen) Även onlinebokning www.beccasharstyle.timax.se Husbyvägen 6a 590 31 Borensberg

Elisabeth "Bettan" Ericson 0736500860 bettansmassage.com bettan@bettansmassage.com

Femina Shop

Blomstertid

En liten Trevlig butik i centrala Borensberg, nära kanalen. Här säljs lokalt Hantverk och sköna Linnekläder från LaMoLi´s i Tjällmo, härliga Garner och lite sybehör. Välkomna till vår Butik!

Välkomna till Femina Shop i Borensberg! Butiken med kläder och accessoarer från ”topp till tå” för kvinnor i alla åldrar. Öppet: Tisdag-Fredag 10-18 Lunch: 12-13.30 Lördag: 10-12.30.

Hos oss på Blomstertid hittar du blommor, krukväxter, sommarblommor och snittblommor. Blommor till både glädje och sorg, bröllop och begravningar. Vi har även fina produkter inom heminredning. Blomstertid förmedlar blommor till hela Sverige.

Öppet: Vardagar 12 – 18, (lörd 11 – 14 juni – aug) tel: 070 6037838 Husbyvägen 7, Borensberg läs mera på vår hemsida: nanas-lamolis.se

Tel: 0141-40082 Vallgatan 9, 590 31 Borensberg feminashop.nu

Husbyv. 23, Borensberg tel 0141-41590, Facebook: Blomstertid

NaNa´s Hantverk, Linkläder och Garn

38


Eköns smådjursklinik

Östgöta Solel

Apoteket AB

Här på vår klinik tar vi hand om hundar, katter & gnagare. Ert djur är i fokus, vi arbetar med stor omtanke och respekt. Vår utrustning är modern med möjlighet till allt från rutinmässiga analyser till operation.

Din kompletta leverantör av solel. • Solceller som kopplas direkt till er el och elräkning. • Över 40 års livslängd. • Miljövänlig, grön energi • Vi har produkterna och kunskapen.

Välkommen till Apoteket – vi gör det enklare att må bra! Vi erbjuder läkemedel, hälsoprodukter, tjänster och rådgivning utifrån människors behov och hälsoambitioner.

0141-239400/01 ekonssmadjursklinik@hotmail.com Kråkrisvägen 13, 591 54 Motala

Info@ostgotasolel.se http://www.ostgotasolel.se/

Apoteket Kronan, Kungsgatan 4d, 591 30 Motala Tel 0771-450 450, www.apoteket.se

Stass

Hjärta till Hjärta Second hand

A-kemtvätten

Butiken med det stora jeans och klädsortimentet. Vi arbetar med många kända märken, så som Lee, Levís, Diesel, Jack&jones, Wrangler,Pulz jeans,Vila, Part two, mfl. Vid köp av jeans ingår uppläggning.

Välkommen till en unik butik med fynd för alla; prylar, möbler, kläder, textil, böcker mm. Bäst av allt - Överskottet går till bistånd i främst östra Europa! Öppet tis, ons & tors 12-18, lör 10-14

A-kemtvätten är en Auktoriserad kemtvätt. Vi jobbar effektivt och garanterar att vi gör vårt bästa för att våra kunder ska vara nöjda. Vi kan erbjuda alla tjänster som du förväntar dig av en kemtvätt. Svåra fläckar och svårtvättade plagg är inget problem.

www.rammakaren.se Cityhuset i Motala kontakt@rammakaren.se 0141-21 95 00 tel 070-856 23 45

www.hearttoheart.se/second-hand-motala, Verkstadsvägen 79, 596 46 Motala, 0141-524 10 motala@hearttoheart.se

Prylar & Ting

Apoteket Kronan

Vi öppnade 2016. I butiken hittar ni heminredning och presentartiklar, ljus och smycken. Vi har även kosmetik och hudvård från Oriflame, alltid med bra kvalitet och priser. Välkomna in till oss!

Produkter för alla tillfällen i livet, som vårdar och piggar upp dig i vardagen och som gör dig extra fin till fest. Men vi har också produkter som tar hand om dig om du får besvär eller råkar ut för någon sjukdom. Botanisera bland varumärken för dig och din familj!

Husbyvägen 15 Borensberg 0707-987304 www.prylaroting.se

Vi finns på Urban Hjärnes Väg 9 i Motala och Hamnvägen 3 i Borensberg. Telefon 0771-612 612

0141-56110, www.akemtvatten.se Vintergatan 1,7 Motala

39


Välkommen till våra unika matbutiker! Vi lagar mat med inspiration från alla världens hörn !

Vi styckar och packar lokalt uppfödda djur!

Vi bakar bröd med mjöl från våra bönder på slätten!

SONS TENS ÖS B AGER

I

Våra transporter är 100% fossilfria.

bättre varor – lägre priser

bättre varor – lägre priser

bättre varor – lägre priser

bättre varor – lägre priser

Vi älskar lokal mat!

Östenssons Livs • Motala, Vadstena, Skänninge, Borensberg, Linköping • www.ostenssons.se • 0141-20 91 00


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.