Motalas politiker långt ifrån överens

Att det är valår märktes tydligt på Motalas politiker under årets politikerutfrågning. Debatten hettade till ordentlig när de nya ishallarna kom på tal och inte heller var man överens om privata aktörers roll i välfärden.

IMG_2474

Äntligen var det dags för säsongens första Sjöstadsmorgon och som tradition bjuder stod politikerutfrågning på menyn. En programpunkt som sällan bjuder på lika mycket nerv som i år med bara ett par veckor kvar till stundande val.

Under den drygt 1,5 timme långa debatten i Folkets hus togs pulsen ordentligt på de åtta politikerna som var på plats för att representera samtliga fullmäktigepartier. Och visst märks det att Motala som kommun kan gå olika framtider till mötes beroende på vem som kommer att styra under de kommande fyra år.

– Det har skickats signaler från Socialdemokraterna att om de vinner valet kommer de riva upp det beslut som har tagits i kommunstyrelsen, KS, om att hallarna ska byggas och det vore väldigt beklagligt, sa Mark Henriksson (M).

– Det har vi sagt och vi står vid vårt ord. Att riva en ishockeyhall som fungerar är kapitalförstöring. Vi tror inte på idén att fylla området med bostäder och vi tror inte att Motalaborna vill att vi lägger så mycket pengar på ett lyxprojekt nu med ökade materialkostnaderna. De pengarna kan vi lägga på äldreboende och förskolor i stället, svarade Elias Georges (S).

Att partierna inte kommer överens i en sådan stor fråga menade Maria Persdotter (C) är ett bevis på att partierna i Motala behöver bli bättre på att jobba tillsammans.  
– Vi bygger, vi river upp. Vi fattar beslut, vi backar. Är det bra, är det så man utvecklar en kommun? Det tror inte vi. Vi behöver sätta oss tillsammans och nå bredare samarbeten. Vi vill ha en god hushållning av våra resurser.

Samtliga politiker är överens om att ishallarna ska byggas, men inte var.

Så ska invånarna i Motala bli fler

Frida Boklund, Företagarnas regionchef, fanns på plats på scen för att kommentera debatten ifrån ett näringslivsperspektiv.
– Jag tycker att det har hänt mycket i Motala de senaste åren, men jag tror ni behöver prata mer om vad som behövs för att få in mer folk och få dem att stanna. För att få unga människor att stanna. Ni pratar om campus och vackra miljöer, men det gör alla städer.

Det fick Marcus Lejonqvist (SD) att lyfta vikten av att tänka långsiktigt och inte skynda för fort.
– Jag tycker att Motala är fantastiskt, vi får fler och fler bostäder och företagen har fått upp ögonen för oss. Men nu går vi in i en lågkonjunktur och vi behöver våga springa sakta. Vi kan inte bara fortsätta att bygga och bygga för invånarna kanske inte kommer i den takt vi tror. Då kanske vi får en spökstad.

Men Mark Henriksson (M) är inte orolig. Han menar att den geografiska närheten till expansiva städer som Linköping, Norrköping och Örebro gör att Motala har goda chanser att bli en pendlarkommun.
– Linköping har enorm tillväxt och de i princip bönar och ber om att vi ska bygga bostäder. Ni är attraktiva, ni har fantastiska boendemiljöer, ni satsar på rätt saker och det kommer finnas människor som vill bo hos er är signalerna vi får till oss.

Rebecca Roxvret (V) att det också var viktigt att tänka på de mjuka värdena.
– Vi behöver se till att det finns fler sociala mötesplatser, både när det kommer till kultur och idrott. En meningsfull fritid är viktigt och vi vill gärna se ett kulturhus i centrum, en öppen scen i Stadsparken, sa hon och fortsatte:
– Det tillsammans med att vi säkerställer att vi bygger bostäder för alla, att vi bygger blandat men framför allt billiga hyresrätter gör att fler ser möjligheten att flytta till Motala och hitta ett hem här.

Hur får Motala mest för pengarna?

Hur olika satsningar ska finansieras var en återkommande fråga där Vänsterpartiet menar att höjda skatter är lösningen och medan många andra partier påpekar att det snarare handlar om att styra om kommunala verksamheter som skola och omsorg så att de blir mer effektiva.

Här inflikade Frida Boklund att politikerna måste tänka mer på företagen som står för en stor del av skatteintäkterna.

– Ert uppdrag är att ta hand om de skattepengar som kommer in. Att invånarna får så mycket som möjligt för pengarna. 28 % av era skatteintäkter kommer från små företag. Motala har även en gåva att ha stora företag som genererar stora intäkter och jag tror inte att någon av dem känner med det skattetryck ni har idag att de vill betala mer. Hon avslutade med:
– Där har ni bara måsten, inga regnbågar och enhörningar.

Sara Ankarberg (L) höll med.
– Det är jätteviktigt att vi använder de skattemedel vi får in på rätt sätt. Bäst kvalité till lagom kostnad. Mer skatt löser inte problemen. Utan vi ska göra rätt saker och vi ska inte spilla pengar i onödan.

Ett av svaren till att få till en mer lönsam välfärd är att få till ett positivare arbetsklimat menade Erik Forslund (KD). En skattehöjning skulle ta bort fokus från de effektiviseringar som Motala behöver göra framöver.

– Vi har med hjälp utav extern hjälp fått till oss att vi behöver effektivisera med 1,2 % per år, det är 35–40 miljoner som måste ställa om för att klara vår demokrati. Jag upplever att effektivisering har blivit ett skällsord, det handlar inte om att få undersköterskor att springa fortfarande utan att använda de kreativa idéer som finns i verksamheten.

Elias Georges (S) höll inte med.

– Vi har lyssnat på våra lärare och undersköterskor och vi ser flera lösningar, där en stor del är fler kollegor. Då orkar man med sitt arbete och man orkar vara frisk vilket gör att sjuklönekostnaderna går ner. Digitaliseringen är en annan lösning. Vi är inte för effektivisering, men vi måste våga prioritera och då prioriterar vår verksamhet framför att ta in släppa in aktörer med avkastningskrav som dränerar vår välfärd.

Elias Hallén (MP) vidhöll att hans parti är för valfrihet men gärna ser fler idéburna aktörer och är emot vinster i välfärden.
– De privata aktörerna bidrar allt för ofta till ökad segregation då de ofta etablerar sig i en stad där de är så attraktiva som möjligt.

Vilka kommer leda med vilka?

Efter en lång debatt om skolorna på landsbygdens funktion där en kommande utredning förhoppningsvis ger fler svar på vad som är bäst både för kommunen och de barn som bor utanför tätorten var det dags för partierna att bekänna färg. Vilka kommer att styra med vilka under kommande år?

Där framkom det att många partier kunde tänka sig att samverka. Stack ut gjorde Vänsterpartiet som framhävde att en röst på dem var en röst på deras politik, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kunde inte tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna och Sverigedemokraterna menade att de inte har något förtroende för Centern.

Debattdeltagare (från vänster):

  • Mark Henriksson (M)
  • Rebecca Roxvret (V)
  • Erik Forslund (KD)
  • Elias Hallén (MP)
  • Frida Boklund, Företagarna
  • Maria Persdotter (C)
  • Lina Handberg, MVT
  • Sara Ankarberg (L)
  • Marcus Lejonqvist (SD)
  • Elias Georges (S)

Debatten leddes av MVT:s Lina Handberg med uppbackning av Företagarnas Frida Boklund. Arrangörer var Tillväxt Motala, MVT och Företagarna Motala & Vadstena.

Här kan ni se hela den live-sända debatten >> Vidare till MVT:s sajt

Emelie Fredriksson

Publicerad: 26 augusti 2022
Senast uppdaterad: 26 augusti 2022

Hittar du inte vad du söker?